Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De brief van Jeroen Snel aan de koning

27 april 2020 · Leestijd 3 min

Speciaal voor deze Koningsdag heeft Jeroen Snel een brief geschreven aan de koning. Aanvankelijk was hij sceptisch over de viering van Koningsdag Thuis. Maar dat veranderde...

Majesteit,

Toegegeven, ik was behoorlijk sceptisch over deze Koningsdag. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bedacht de naam Woningsdag, waarbij we massaal om 10 uur in tuin of op balkon het Wilhelmus moesten zingen, vervolgens een digitale kleedjesmarkt moesten bezoeken en om klokslag vier uur het glas moesten heffen. Mijn eerste reactie: dat bepaal ik zelf wel. Daarnaast vroeg ik me af of dit nu nodig was, in deze tijd van crisis. We slaan een keer over, volgend jaar beter! 

Maar nu het vandaag zover is vind ik het toch leuk. Niet in de laatste plaats komt dat door u en uw gezin. Via TV en social media bent u vandaag te zien. Gewoon thuis, zoals iedereen vandaag Koningsdag viert. Het doel van Koningsdag wordt zo toch bereikt. We zijn zoals u zelf vanochtend zei ‘ondanks de afstand een eenheid’.

Vlag

Vanochtend vroeg ging bij mij traditiegetrouw de vlag uit. Een ritueel, een kleine ceremonie voor mezelf en eventuele anonieme voorbijgangers. Zoals ieder jaar haal ik hem een dag van te voren al van zolder. De mast. Terwijl het rood-wit-blauwe doek zorgvuldig opgevouwen uit de kast wordt gehaald. 

Met veel plezier prepareer ik de vlag aan de mast en zet hem gereed. Zo hoef ik op Koningsdag zelf geen tijd te verliezen aan eventueel gepruts. Ik weet niet wat het is, maar het plaatsen van de vlag heeft iets groots. Dat je ergens bij hoort, een land, een volk met een eigen identiteit. 

Volkslied

Eenzelfde emotie heb ik met het Wilhelmus. En, ja ik heb vanochtend meegezongen. Denkend aan de vorige keer. Vorige maand nog toen we in Jakarta waren. Aan het eind van uw receptie voor de Nederlanders in Indonesië sprak u ons toe en zongen we zoals bij ieder staatsbezoek het Wilhelmus.  

Toost

Straks om 16:00 uur toosten we op u majesteit! Ik hoop met u dat deze Koningsdag de allerlaatste Koningsdag Thuis van de geschiedenis zal zijn. Ik feliciteer u met uw verjaardag, wens u gezondheid en goeds. Dank voor alles wat u voor ons land doet. Zeker in deze tijd van crisis. Het geluk en welzijn van alle Nederlanders heeft u hoog in het vaandel staan.

Jeroen Snel

Foto: Willem-Jan de Bruin/Blauw Bloed

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--