Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Erf- en Vrijheer van Ameland

19 september 2020 · Leestijd 3 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook 'Erf- en Vrijheer van Ameland’: één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt er over in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

Sommige titels zijn bij de Oranjes terechtgekomen door een erfenis of door een huwelijk, maar sommige titels zijn gewoon gekocht. En dat is bij Ameland het geval.

In 1704 kocht Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau, de weduwe van de Friese stadhouder Hendrik Casimir II de titel voor haar zoon Johan Willem Friso. Hij was nog maar zeventien jaar, maar wel Prins van Oranje. In naam was hij stadhouder van Friesland en Groningen, maar omdat hij nog minderjarig was nam zijn moeder de honneurs waar. Zij was in 1704 dus ook het brein achter de aankoop van Ameland. Helaas heeft Johan Willem Friso Ameland nooit kunnen bezoeken. Hij verdronk op jonge leeftijd in het Hollands Diep. Hij gaf de titel door aan zijn zoon, Willem IV, die Ameland wél bezocht heeft. Net als Willem V.

Wilhelmina

Ameland heeft verschillende Oranjes mogen ontvangen, onder wie koningin Wilhelmina, ‘Vrijvrouwe van Ameland’. Zij brengt in september 1925 samen met prins Hendrik en prinses Juliana een tweedaags bezoek aan het eiland.

Juliana

In 1967 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek aan enkele Waddeneilanden, waaronder Ameland. Het koninklijk paar vliegt per helikopter naar Vlieland. Vanuit daar gaan ze met het koninklijk jacht naar Terschelling en uiteindelijk trekken ze verder naar Ameland, waar ze zien hoe paarden een reddingsboot voorttrekken. Bernhard maakt zelf ook een tochtje met de boot!

Beatrix

In 1981 is het de beurt aan koningin Beatrix, die dan de titel ‘Vrijvrouwe van Ameland’ draagt, om samen met prins Claus een bezoek te brengen aan het eiland. Ook zij wonen de demonstratie van de reddingsboot bij.

In 2013 gaat zij terug naar Ameland om de Burgemeester Waldaschool te openen. Tijdens haar bezoek krijgt zij een foto overhandigd waarop haar vader, prins Bernhard, is vastgelegd toen hij bij het eerder genoemde bezoek in 1967 door een Amelander vanaf de boot naar het land werd gedragen. 

Willem-Alexander

En dan wordt de ‘Vrijvrouwe van Ameland’ een ‘Vrijheer’. In maart 2019 brengt ook koning Willem-Alexander een bezoek aan het eiland om kennis te maken met een aantal burgerinitiatieven. Bijvoorbeeld de 23.000 zonnepanelen die Ameland telt, wat genoeg is om energie te leveren voor alle huishoudens op het eiland.

Wat te doen op Ameland?

Op Ameland is veel te doen als het om de natuur gaat. Je kunt er uren wandelen en fietsen! In het gemeentehuis, dat in Ballum staat, hangt in de raadzaal een groot schilderij (5 bij 3 meter) van de koninklijke familie. Het werd gemaakt door Jan Kruis die bekendheid verwierf met zijn strip ‘Jan, Jans en de kinderen’, die jarenlang in het weekblad Libelle gepubliceerd werd. Het schilderij is gemaakt ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard.

Dit item kwam mede tot stand dankzij Stichting ‘De Ouwe Pôlle Ameland’.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--