Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Graaf van Buren

3 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook ‘Graaf van Buren’: één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt erover in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

'Graaf van Buren' is een van de bekendere titels van de koning. De eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Egmond, was Gravin van Buren. Zij had verschillende titels en dit was er een van. Keizer Karel V wilde van Buren zelfs een hertogdom maken, maar Anna’s vader zag dat niet zitten: ‘Liever een rijke graaf, dan een arme hertog,’ zou hij gezegd hebben.

Willem en Anna schreven elkaar brieven en daaruit blijkt dat ze een goed huwelijk hadden. Willem had zelfs een koosnaampje voor Anna, hij noemde haar namelijk Tanneke. Ze kregen samen drie kinderen, van wie er een op jonge leeftijd stierf. En ook Anna werd niet oud, want zij overleed op 25-jarige leeftijd. Hun dochter Maria stichtte een weeshuis in Buren en in dat gebouw zit nu het Marechausseemuseum.

Wilhelmina

Op 21 mei 1924 brengt koningin Wilhelmina samen met prins Hendrik een streekbezoek aan de Betuwe. Volgens ‘De Maasbode’ stoppen zij zeker twintig keer, en op iedere plek wordt het Wilhelmus gespeeld door de plaatselijke harmonie of fanfare. Ook Buren ontvangt het stel. De ‘Gravin van Buren’ gaat langs bij het weeshuis.

Juliana

In 1950 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een tweedaags bezoek aan Gelderland. Het bezoek aan Buren is niet van lange duur. De ‘Gravin van Buren’ rijdt door het stadje en maakt een korte stop, maar blijft in de auto zitten. Daarna gaan ze weer verder.

Beatrix

Op 30 april 1991 kiest koningin Beatrix ervoor om Koninginnedag in Buren en Culemborg te vieren. De hoed van de ‘Gravin van Buren’ heeft een felle kleur, zodat de inwoners en kijkers goed kunnen zien wie haar verjaardag viert.

Willem-Alexander

In 1986 schaatst Willem-Alexander de Elfstedentocht. Hij doet alleen niet mee onder zijn eigen naam, maar onder een schuilnaam: W.A. van Buren. Tijdens de tocht wordt pas duidelijk wie W.A. van Buren daadwerkelijk is.

Prinses Beatrix

In 2013 gaat prinses Beatrix weer op bezoek in Buren. De titel ‘Gravin van Buren’ draagt zij op dat moment niet meer. Beatrix woont de viering van het 400-jarig bestaan van het weeshuis bij, wat inmiddels geen weeshuis meer is, maar het museum van de Koninklijke Marechaussee.

Het Oranjemuseum

Buren is een mooi historisch stadje! Je vindt er leuke winkeltjes en er zijn zelfs twee musea: het eerdergenoemde Marechausseemuseum én het Museum Buren & Oranje. Simone Lamain neemt je mee naar het Oranjemuseum.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--