Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Graaf van Leerdam

9 januari 2021 · Leestijd 2 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook 'Graaf van Leerdam': één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt erover in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

De eerste echtgenote van Willem van Oranje, Anna van Buren, was Gravin van Leerdam. Die titel had ze van haar vader geërfd. En vanaf hun huwelijk was Willem van Oranje ook Graaf van Leerdam. Na het overlijden van Anna ging de titel over op hun zoon Filips Willem. Leerdam had een bijzondere positie binnen de Republiek, met allemaal privileges: de stad hoefde geen belasting te betalen aan de Staten van Holland. En allerlei regeringsvoorschriften moesten persoonlijk worden goedgekeurd door de Prins van Oranje, anders werden ze in Leerdam niet uitgevoerd. In de plaats mochten ook geen soldaten worden gelegerd. Dit duurde tot 1795, toen de Franse tijd begon.

Beatrix

Wie Leerdam zegt, denkt aan glas. Het vernieuwde Glasmuseum werd in 2010 door de 'Gravin van Leerdam', koningin Beatrix, heropend nadat het ruim twee jaar gesloten is geweest voor publiek.

Elizabeth

In 1947 trouwen prinses Elizabeth en prins Philip. Van de Nederlandse regering krijgt het paar een bijzonder geschenk, namelijk een set glazen, speciaal voor hen ontworpen, uit Leerdam!

Oranjevaasjes

In het Glasmuseum kun je de bijzondere collectie 'Oranjevaasjes' bewonderen. Simone Lamain neemt je mee!

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--