Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Heer van Het Loo

12 september 2020 · Leestijd 3 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook 'Heer van Het Loo'. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt er alles over in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

De eerste Oranje die Heer van Het Loo werd, was stadhouder Willem III. Hij liet een zogenaamde lusthof bouwen in Apeldoorn, wat het begin vormde van Paleis Het Loo. Van de Staten van Gelderland kreeg hij toen de titel: Heer van Het Loo.

Het was geen loze titel: De Heer van Het Loo had namelijk het patronaatsrecht. Dat betekende dat hij de predikant, de koster en soms ook de onderwijzer mocht benoemen. Door de jaren heen hebben verschillende Heren van Het Loo invloed uitgeoefend op de lokale politiek van Apeldoorn.

De 40e verjaardag van Willem-Alexander

In 2007 viert prins Willem-Alexander zijn 40e verjaardag op Paleis Het Loo. Zijn moeder, koningin Beatrix, is 'Vrouwe van Het Loo'. Er zijn die dag veel binnen- en buitenlandse gasten uitgenodigd. De pers krijgt ruim de gelegenheid om de aankomst vast te leggen.

Het droomboek

Een paar maanden na de inhuldiging krijgt koning Willem-Alexander op Het Loo een zogenaamd droomboek aangeboden. Hierin staan 300 dromen die ingezetenen van het Koninkrijk hebben ingezonden, die gaan over de toekomst. Inmiddels heeft Willem-Alexander de titel van zijn moeder overgenomen. Hij is nu dus 'Heer van Het Loo'.

Bezoek Albert van Monaco

De 'Heer van Het Loo' ontvangt in 2014 prins Albert van Monaco. Albert opent een tentoonstelling over zijn moeder, prinses Gracia die in 1982 overleed. Albert was toen 24 jaar. Ook prinses Beatrix komt naar Het Loo en het gezelschap dineert in het paleis. Prinses Charlène zou ook aanwezig zijn geweest, maar blijkt zwanger en heeft ervoor gekozen om in Monaco te blijven.

Wilhelmina

Prinses Wilhelmina tijdens een kinderaubade in de tuin van Paleis Het Loo op 5 mei 1960.
Prinses Wilhelmina tijdens een kinderaubade in de tuin van Paleis Het Loo op 5 mei 1960.

Paleis Het Loo is van grote waarde geweest voor meer Oranjes, onder wie prinses Wilhelmina. Het was namelijk haar lievelingspaleis. Zij beschouwde Het Loo als haar 'thuis’ en van 1948 tot haar dood in 1962 sleet zij hier haar oude dag. In die tijd schreef ze het boek ‘Eenzaam maar niet alleen’, dat in 1959 werd gepubliceerd.

Huis Het Loo

Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn bekend met het paleis. Na hun huwelijk in 1967 nemen de twee hun intrek in de oostelijke vleugel van Paleis Het Loo, waar zij een aantal jaren met de kinderen wonen. In 1975 verhuizen zij naar Huis Het Loo, gelegen achter de paleistuin.

Een kijkje in de schitterende tuin

Paleis Het Loo is momenteel nog gesloten, maar wat tot het einde van deze maand wél open is zijn de stallen en de schitterende tuin. Paul Rem neemt ons mee voor een kijkje in die tuin.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--