Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Oranjes en Israël: hoe zit dat nou?

25 januari 2020 · Leestijd 2 min

Een koninklijk bezoek aan Israël lag lange tijd - politiek - heel gevoelig. We duiken de geschiedenis in, want hoe verliepen die bezoeken in het verleden?

Koning-Israel.jpg

25 jaar na het eerste en voorlopig laatste staatsbezoek van een Nederlands staatshoofd aan Israël, bezocht koning Willem-Alexander afgelopen week het land voor het World Holocaust Forum.

Lees verder onder de foto.

Verboden

Juliana-Bernhard-Israel.jpg

Een reis van leden van het Koninklijk Huis naar Israël is er een van moeilijkheden. In verband met de ‘nederzettingenpolitiek’ van Israël is het voor de Nederlandse kabinetten diplomatiek ‘op eieren lopen’.

In 1995 was het Beatrix die het land bezocht en ze hield er zelfs een toespraak in het parlement. Voor Beatrix was het overigens niet de eerste keer dat ze er was. In 1976 kregen Beatrix en Claus toestemming van het kabinet om een reis naar Israël te maken: strikt privé. Het prinselijk paar werd verboden om de Klaagmuur te bezoeken, omdat Oost-Jeruzalem 'bezet gebied' was.

Lees verder onder de foto.

Prinses Juliana en prins Bernhard waren in 1986 in Israël. Ze openden het Koningin Beatrix-woud. Ook spraken ze met de minister van Buitenlandse Zaken Yitzak Shamir. Na een bezoek aan het Holocaustmuseum Yad Vashem ging de reis naar de Klaagmuur.

Bekijk hierboven de volledige video over de complexe geschiedenis van de Oranjes met Israël.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--