Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: De Oranjes en Paleis Het Loo

22 april 2023 · Leestijd 4 min

Blauw Bloed komt deze week vanuit Paleis Het Loo in Apeldoorn. Na een grondige verbouwing opent het paleis namelijk weer de deuren. Wij zijn aanwezig bij de feestelijke opening. De Oranjes, maar ook andere royals, komen al jaren graag op het paleis. Kijk mee naar de leukste momenten!

Bezoek Japans kroonprinselijk gezin

In 2006 is het Japans kroonprinselijk paar op vakantie in Nederland. Op uitnodiging van koningin Beatrix verblijven Naruhito en Masako op het jachtslot Het Oude Loo, in het park van Paleis Het Loo. Op de Veluwe kan het jonge gezin tot rust komen. Het paar staat in eigen land jarenlang onder grote druk omdat het moet zorgen voor een mannelijke troonopvolger. In 2001 krijgt Masako na een aantal miskramen een baby: een meisje. Masako krijgt vanwege de druk en het strikte Japanse hofleven ernstige depressies (het hof noemde dit 'aanpassingsproblemen'), en de prinses trekt zich terug uit het openbare leven.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander 40 jaar

Willem-Alexander en zijn gezin arriveren per open koets bij Paleis Het Loo.
Willem-Alexander en zijn gezin arriveren per open koets bij Paleis Het Loo.

Op 1 september 2007 is het feest op Paleis Het Loo: Willem-Alexander viert hier zijn veertigste verjaardag. De hele familie is uitgenodigd om deze mijlpaal met hem en zijn gezin te vieren. Ook veel buitenlandse prinsen en prinsessen zijn uitgenodigd. Dagblad Trouw schrijft in het verslag dat de toenmalig prinses Máxima vertelt dat haar man van zijn dochter Alexia een schilderij heeft gekregen. En ze voegt eraan toe: "En een baby, is dat soms niet genoeg cadeau?" Hiermee verwijst ze naar de in april geboren dochter Ariane. 

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander poseert met alle gasten op de trappen bij Paleis Het Loo.
Willem-Alexander poseert met alle gasten op de trappen bij Paleis Het Loo.

Gezinsleven op Het Loo

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn na hun huwelijk in 1967 ingetrokken in de rechtervleugel van Paleis Het Loo. Hier worden zonen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris geboren. In 1975 verhuist het gezin naar Huis Het Loo, een woning dat ze hebben laten bouwen op het terrein van het paleis. Opgroeien op Het Loo betekent veel natuur en buiten zijn, zoals te zien is in deze foto's uit het fotoarchief van het Algemeen Nederlands Persbureau. 

Lees verder onder de foto's.

Museum Paleis het Loo

Sinds 1984 is Paleis Het Loo een museum. Het wordt op 20 juni van dat jaar geopend door toenmalig koningin Beatrix. De inrichting van de kamers en zalen in het paleis laten zien hoe de Oranjes er de afgelopen 300 jaar woonden en werkten. Uniek bij het paleiscomplex zijn de barokke tuinen, die symmetrisch zijn aangelegd zoals men dat in de zeventiende eeuw deed. Koningin Wilhelmina gaf opdracht stallen en koetshuizen te bouwen op het Stallenplein.

Het museum dient ook regelmatig als plek voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Die worden vaak geopend door de Oranjes zelf. Zo opende koningin Maxima in 2016 een tentoonstelling over Anna Paulowna en is in dit museum ook een tentoonstelling te zien geweest over Máxima: 10 jaar in Nederland.

Lees verder onder de foto's.

Maxima bij de tentoonstelling Anna Paulowna. In 2016 was het tweehonderd jaar geleden dat Anna
Maxima bij de tentoonstelling Anna Paulowna. In 2016 was het tweehonderd jaar geleden dat Anna Paulowna met de latere koning Willem II trouwde en naar Nederland kwam.
Beatrix opent in 2011 samen met Máxima de tentoonstelling 10 jaar Máxima in Paleis het Loo.
Beatrix opent in 2011 samen met Máxima de tentoonstelling 10 jaar Máxima in Paleis het Loo.
Ook de trouwjurk van koningin Máxima werd tentoongesteld.
Ook de trouwjurk van koningin Máxima werd tentoongesteld.
Willem Alexander, Máxima en Beatrix met familie bij Paleis het Loo voor een tentoonstelling van 100
Willem Alexander, Máxima en Beatrix met familie bij Paleis het Loo voor een tentoonstelling van 100 jaar Juliana.

Bezoek prins Albert

In juni 2014 brengt prins Albert van Monaco een tweedaags officieel bezoek aan Nederland. Op Paleis Het Loo opent hij de tentoonstelling 'Grace Kelly, prinses en stijlicoon', een expositie over zijn moeder prinses Gracia oftewel Grace Kelly. 's Avonds krijgt de prins op het paleis een diner aangeboden door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Lees verder onder de foto's. 

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix bij Paleis het Loo voor een diner met Prins Albert van Monaco.
Willem-Alexander, Máxima en Beatrix bij Paleis het Loo voor een diner met Prins Albert van Monaco.
albert_monaco_bezoek_paleis_het_loo_apeldoorn_nederland_willem_alexander_maxima.jpg

Verlovingen

Op Paleis Het Loo zijn de verlovingen van alle vier de zonen van prinses Margriet en Pieter aangekondigd. De eerste is prins Maurits. Hij maakt zijn verloving met Marilene van den Broek in november 1997 bekend. Drie jaar later is het de beurt aan prins Bernhard Jr. Ook hij maakt zijn verloving met Annette Sekrève bekend op Paleis Het Loo.

ANP-301857960.jpg

Op 25 februari 2005 maken de twee jongste zonen van Margriet en Pieter hun verlovingen bekend. Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk treden in augustus van dat jaar in het huwelijksbootje. Prins Floris, de jongere broer van Pieter-Christiaan, trouwt met Aimee Söhngen in oktober 2005. 

Kijk vanavond naar onze zomerspecial vanuit Paleis Het Loo! Blauw Bloed, 19.50, NPO2.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--