Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Qatar-kwestie: Zo pakken ze dat aan bij onze zuiderburen

7 november 2022 · Leestijd 2 min

België wil pas de koning of een minister naar het WK Voetbal in Qatar sturen als het land daar de halve finale haalt. Dat plan moet de regeringscoalitie, die over het bijwonen van het omstreden toernooi sterk verdeeld is, bijeenbrengen.

Het kabinet buigt zich over het compromisvoorstel "om vanaf de halve finales met een vertegenwoordiging van het koningshuis of de regering af te reizen" naar het WK, zei premier Alexander De Croo maandag op de Franstalige omroep RTBF. Of het daarvan komt is nog maar de vraag, erkent De Croo. "Dat is mogelijk, maar zeker ben ik er niet van." Als België de poule met Kroatië, Marokko en Canada doorkomt wacht in de achtste finale waarschijnlijk al het sterke Duitsland of Spanje.

Diverse regeringspartijen zouden het liefst helemaal niet zien dat Koning Filip of andere hoogwaardigheidsbekleders naar het toernooi gaan. Zo wijzen ze naar de slechte omgang van Qatar met arbeidsmigranten en lhbti'ers in hun land. 

Het Nederlandse kabinet komt in ieder geval niet met een diplomatieke boycot, maar wil nog niet zeggen wie er namens Nederland naar Qatar afreist en wanneer.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--