Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze cadeaus krijgt koningin Máxima voor haar 50e verjaardag

17 mei 2021 · Leestijd 4 min

Wie jarig is, krijgt cadeautjes! Vanuit het hele land wordt koningin Máxima in het zonnetje gezet voor haar 50e verjaardag. Van postzegels tot taart: de verjaardag van de koningin gaat niet ongezien voorbij.

Postzegel

Maxima_postzegel.png

Vanaf vandaag kun je je enveloppen en kaarten sieren met een echte Máxima-postzegel! PostNL ontwierp net als bij de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander speciale zegels. Ontwerper Maud van Rossum koos voor foto's van de koningin in verschillende functies die ze bekleedt, zoals bij 'Méér Muziek in de Klas' of het Oranjefonds. Extra bijzonder is dat het Van Rossum lukte om een privéfoto te bemachtigen van de koningin. De zwart-wit foto van de koningin viel Van Rossum op tijdens een tv-toespraak van de koning. “Het is een prachtig beeld, heel intiem”, zegt de ontwerper. “Ik denk niet dat ooit een koningin zo op een postzegel is afgebeeld.” 

Oranjevaasje

Een mooie traditie van Royal Leerdam Crystal: sinds 1927 maakt het bedrijf voor speciale gelegenheden binnen de koninklijke familie Oranjevaasjes. De eerste werd gemaakt voor de 18e verjaardag van koningin Juliana. Kunstenares Ans Markus ontwierp voor de 50e verjaardag van koningin Máxima het Oranjevaasje. “Ik vond het een grote eer het Oranjevaasje te mogen ontwerpen” vertelt Markus. Het gevoel voor stijl en mode van koningin Máxima heeft Markus geïnspireerd tot het ontwerpen van een vaasje dat veel weg heeft van een avondjurk.

Van het nieuwe Oranjevaasje 'Máxima 50' worden 350 exemplaren gemaakt.

Bekijk hier hoe het Oranjevaasje in Leerdam werd gemaakt!

Muzikale taart

Maxima_gezin_Carre.jpg
Koningin Máxima draagt de broche in 2021 in haar haren.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Je hebt deze week de beelden ongetwijfeld voorbij zien komen van de koningin met haar gezin bij Carré in Amsterdam. Daar werd door omroep AVROTROS een muziekgala georganiseerd met allerlei bekende artiesten dat gisteren op televisie werd uitgezonden.

Dit alles vanwege Máxima's rol als voorzitter van de stichting 'Méér Muziek in de Klas' om meer muziekonderwijs op school te realiseren. Afgelopen week trok de koningin al het land in voor een muzikale tournee, om aanwezig te zijn bij de ondertekening van verschillende muziekakkoorden. Daarin worden per stad, regio of streek afspraken gemaakt om meer muziekonderwijs op school te realiseren. 

Eerder kwamen ambassadeurs van de stichting al een prachtige verjaardagstaart afleveren bij de koningin op Paleis Huis ten Bosch. Dit als aftrap voor de campagne '50 dagen muziek', waarbij in de aanloop naar de verjaardag van de koningin zoveel mogelijk muziekakkoorden zijn ondertekend. 

Máxima-munt

Zoals vaker bij koninklijke jubilea is er een speciale herdenkingsmunt ontworpen voor de koningin. De munt weegt 18 gram en is verguld. Op de voorkant van de munt staat een portret van de koningin, en op de achterkant het koninkrijkswapen. 

Schermafbeelding_2021-05-17_om_16.00.41.png

Ook vanuit het Caribisch gebied is een munt voor koningin Máxima gemaakt. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een speciale herdenkingsmunt uitgebracht ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima. Het ontwerp van de zilveren 5 guldenmunt werd maandag onthuld

De munt is ontworpen en geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van de CBCS. Op de voorzijde van de munt staat het portret van de Nederlandse vorstin met daarbij de tekst: 'Koningin Máxima 50 jaar'. Aan de linkerkant van het portret is een lauwerkrans afgebeeld, een symbool van viering. Aan de rechterzijde staat een rij diamanten en die benadrukken veerkracht en puurheid, aldus de CBCS.

De keerzijde van de zilveren munt, die in een beperkte oplage van slechts 750 stuks beschikbaar is, toont het wapen van de Nederlandse Antillen en de de nominatie '5 G', oftewel 5 gulden.

De Máxima-herdenkingsmunten zijn een geldig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten en zijn vanaf maandag te bestellen.

Fotoboek

En wij? Natuurlijk laten wij ook haar verjaardag niet ongezien voorbijgaan. De hele dag kun je genieten van mooie foto's, video's en artikelen. Onlangs hebben wij ook in samenwerking met het ANP een prachtig fotoboek uitgebracht over onze koningin: Máxima: Glans van Oranje.

Cover_boek_Maxima.jpg

Alleen vandaag! 
Ontvang gratis het fotoboek 'Máxima: Glans van Oranje' als je vandaag (maandag 17 mei) vriend wordt van Blauw Bloed! Ga dus snel naar onze actiepagina!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--