Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals gaan met kerst naar de kerk

23 december 2023 · Leestijd 3 min

Het aftellen tot kerst is begonnen! Veel christenen en mensen die met het christelijke geloof zijn opgegroeid gaan tijdens de kerstdagen naar de kerk. Ook royals zijn met deze christelijke traditie opgegroeid. Déze royals gaan met kerst vaak naar de kerk.

De gehele Britse familie verschijnt elk jaar voor het oog van de camera's bij de St. Mary Magdalene Church in Sandringham. De meeste andere royals die met kerst naar de kerk gaan doen dat privé. Toch weten we van enkele koningshuizen dat er leden zijn die op kerstavond of eerste kerstdag in de kerkbanken zitten. We zetten ze hier voor je op een rij.

De Britse royals

De pers mag elk jaar de aankomst en het vertrek van de Britse koninklijke familie bij de kerk in Sandringham vastleggen. Dat levert altijd weer leuke beelden op. Bekijk deze archiefbeelden uit 2018 maar eens terug. Niet alleen koning Charles en koningin Camilla bezoeken de dienst. Ook prins William neemt zijn gezin mee naar de kerk. 

Lees verder onder de foto. 

Catherine arriveert met haar man William, prins Charles, Meghan en Harry bij de traditionele
Catherine arriveert met haar man William, prins Charles, Meghan en Harry bij de traditionele kerstdienst van de koninklijke familie in de kerk in Sandringham.

Koningin Margrethe

Koningin Margrethe trekt zich met de kerstdagen traditiegetrouw terug in haar verblijf in Arhus. De Deense koningin houdt vast aan veel christelijke tradities zoals het aansteken van adventskaarsen, waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat Margrethe met kerst naar de kerk gaat. 

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Oranjes

Lange tijd werd kerst werd bij de Oranjes uitsluitend in de kerk gevierd, niet ten paleize. Maar daar dacht koningin Emma in 1880 anders over. Zij introduceerde aan het hof, en misschien wel in Nederland, veel kersttradities die wij vandaag de dag nog hebben. Nog steeds gaan leden van de Nederlandse koninklijke familie met kerst naar de kerk. Prinses Beatrix is één van hen. Prinses Beatrix is protestants en toen ze nog in Den Haag woonde, bezocht ze met regelmaat de Kloosterkerk. Op kerstavond 2013 was ze met koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Mabel te vinden in de Hilversumse Regenboogkerk. Of en zo ja ze deze kerst naar de kerk gaat, is onbekend.  

Lees verder onder de foto. 

Fotomoment nieuwe kerk Amsterdam
De meest recente foto van onze koningin samen met haar prachtige dochters prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens de fotosessie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

In het boek Amalia dat prinses Amalia samen met Claudia de Breij uitbracht ter ere van haar 18e verjaardag, staat ook een stukje over de kerk. "En als ik in een kerk ben, steek ik altijd een kaarsje aan" Eigenlijk zijn het altijd vier kaarsjes: voor prins Friso (haar overleden oom), prins Claus (haar overleden opa), Jorge Zorrequieta (haar andere opa) en Inés (haar overleden tante, de zus van Máxima). Volgens ingewijden gaat het gezin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima met kerst naar de kerk, maar dit is niet door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd. 

De Noorse koninklijke familie

Twee jaar geleden kondigde de Noorse koninklijke familie met een leuke foto bij de kerstboom hun plannen voor de kerstdagen aan. Daarin stond dat het gezin van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit op 24 december de kerkdienst in de Asker-kerk bijwoonde. Grote kans dat het gezin dit jaar opnieuw de kerstdienst zal bezoeken, al is dat nog niet door het hof bevestigd.

sverre-magnus-kerst2020
In 2020 poseert het koninklijke gezin voor een kerstfoto voor de kerstboom.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--