Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Update: Deze royals gaan naar de uitvaart van koningin Elizabeth

14 september 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn maandag aanwezig bij de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Naast de drie Oranjes zijn ook prins Albert en prinses Charlène van Monaco aanwezig. De Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa, en erfprins Alois van Liechtenstein met zijn echtgenote Sophie.

Uit Scandinavië komen koningin Margrethe en kroonprins Frederik van Denemarken. Namens het Zweedse koningshuis gaan koning Carl Gustaf en koningin Silvia naar Londen. Het Noorse hof maakte dinsdag al bekend dat koning Harald en koningin Sonja bij de uitvaart zijn. 

De Japanse keizer Naruhito en zijn echtgenote keizerin Masako gaan eveneens naar de afscheidsdienst van de Britse vorstin. Eerder werd die verwachting al gedeeld, maar in principe bezoeken Japanse keizers geen uitvaarten.

Vanuit Spanje komen koning Felipe en koningin Letizia. Ook Felipes ouders, koning Juan Carlos en koningin Sofia, stappen op het vliegtuig. Ook de Griekse kroonprins Pavlos, zijn echtgenote Marie-Chantal en zijn moeder koningin Anne-Marie van Griekenland zijn erbij. Het Jordaanse koningspaar Abdullah en Rania zijn eveneens aanwezig. 

Koning Filip en koningin Mathilde van België lieten maandag al weten naar Londen te gaan. Hun oudste dochter, kroonprinses Elisabeth, tekende maandag op de Britse ambassade in Brussel het condoleanceregister. Het Belgische hof liet dit weten via social media.

Lees verder onder de tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De uitvaart vindt plaats in Westminster Abbey in Londen om 11:00 uur (lokale tijd). In de Londense kerk werd Elizabeth in 1953 gekroond en trad ze in 1947 in het huwelijk met prins Philip. Het lichaam van Elizabeth wordt na de uitvaart overgebracht naar Windsor Castle. Haar man Philip ligt daar sinds zijn overlijden vorig jaar in de grafkelder van de St. George's Chapel. Samen worden zij na de uitvaartplechtigheid van Elizabeth naar de King George VI Memorial Chapel, hun laatste rustplaats, gebracht.

In Westminster Abbey is sinds de 18e eeuw geen begrafenis van een monarch meer gehouden, al vond daar in 2002 wel de uitvaart van Elizabeths moeder plaats. Onder anderen regeringsleiders en staatshoofden van over de hele wereld zullen in Westminster Abbey de koningin hun laatste eer bewijzen. Er wordt verwacht dat meer Europese vorsten naar de Engelse hoofdstad zullen reizen voor de uitvaart.

Foto: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--