Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze tijdrovende klus is weer geklaard voor de Queen

29 maart 2021 · Leestijd 2 min

Ja, echt waar! Er moesten dit weekend ruim duizend klokken worden verzet in de verschillende residenties van Queen Elizabeth na het ingaan van de zomertijd. Zo meldde de Royal Collection Trust, dat namens de koningin de kastelen beheert.

Voor deze omvangrijke klus is een compleet team, onder wie de Nederlandse klokkenspecialist Fjodor van den Broek, heel wat uurtjes bezig geweest. Zij hebben zich het hele weekend bekommerd om het verzetten van alle uurwerken. Dat zijn er onder meer 450 in het Windsor Castle, 600 in Buckingham Palace en 50 in het Palace of Holyroodhouse.

Fjodor van den Broek is sinds anderhalf jaar in dienst van de Royal Collection Trust. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies het soort achtergrond dat goed van pas komt in Windsor Castle, de residentie van koningin Elizabeth.

Lees hieronder verder.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In oktober vertelde Fjodor van den Broek aan de BBC dat zijn collega in Buckingham Palace nog meer werk heeft, want daar staan maar liefst zeshonderd klokken die handmatig bij de tijd gebracht moeten worden. Van den Broek moet er bij zijn werk rekening meehouden dat de uurwerken in de koninklijke keukens vijf minuten voor lopen om te zorgen dat het eten op tijd én warm wordt uitgeserveerd.

Ook zonder de verandering van de winter- naar zomertijd is er voldoende werk voor de uurwerkconservator. Alle mechanische klokken moeten namelijk ook elke week worden opgewonden en indien nodig worden nagekeken, want soms kunnen uurwerken zo maar uit de pas gaan lopen, zo vertelde hij in onderstaand filmpje.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--