Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze vijf royals waren aanwezig bij Nationale Dodenherdenking

4 mei 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren zoals elk jaar aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, maar dit keer weer onder toeziend oog van een groot publiek. Met een programma werd stilgestaan bij de burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De koning en koningin waren eerst bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Daar sprak historicus en presentator Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uit. Daarna hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans gelegd namens de hele Nederlandse bevolking.

Lees verder onder de foto's.

Koningspaar_kranslegging_Dam
Koningspaar_kranslegging_dodenherdenking_Dam_2022

Na de kranslegging blies een militaire trompettist de Taptoe, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgden. Het was dit jaar erg vol op de Dam. Na twee coronajaren was het publiek bij de Nationale Herdenking weer welkom.

Na het Wilhelmus vertelde de 19-jarige Tieme de Laat over zijn overgrootvader, die in de oorlog eten en medicijnen naar binnensmokkelde in het concentratiekamp Vught, terwijl hij briefjes van gevangenen mee naar buiten nam. Na een kranslegging namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen hield burgemeester Femke Halsema de jaarlijkse toespraak.

Lees meer onder de foto.

Koningspaar_dodenherdenking_Dam_2022

Grebbeberg

Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven waren woensdagavond bij de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Ook hun zoon, prins Pieter-Christiaan, was bij de ceremonie aanwezig. Daar werden alle Nederlandse militairen en dienstplichtigen herdacht die sinds 1940 waar ook ter wereld zijn omgekomen.

Gedurende de ceremonie werden kransen gelegd bij het monument op het ereveld, onder andere van de Nederlandse Officieren Vereniging. Prinses Margriet en haar familie zijn bijna elk jaar bij de ceremonie aanwezig.

Margriet_dodenherdening_Rhenen_2022_1
Margriet_dodenherdening_Rhenen_2022-2
Margriet_dodenherdening_Rhenen_2022
Margriet_Pieter_dodenherdenking_Grebbeberg

De jongere zus van prinses Beatrix was ook in de ochtend bij een herdenking. De prinses herdacht in Rotterdam omgekomen opvarenden tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg. Margriet legde ook een krans.

ANP / Foto's: ANP en EO - Thijs van der Giessen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--