Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geniet van onze uitzending: De eeuw van Juliana

19 november 2022 · Leestijd 2 min

“Ze wilde zo graag gewoon zijn”. We hebben het over koningin Juliana. In werkelijkheid was zij helemaal niet ‘gewoon’. De stijl van Juliana was een heel andere dan die van haar moeder koningin Wilhelmina. Was de ‘oude’ koningin afstandelijk, de nieuwe koningin was herkenbaarder voor het publiek en maakte in 1948 bij haar inhuldiging een goede start.

In haar toespraak in de Nieuwe Kerk in Amsterdam sprak zij de woorden: “Ik wil hier met nadruk vaststellen, dat voor een koningin haar taak als moeder even belangrijk is, als voor een iedere andere Nederlandse vrouw.”

Juliana_bernhard_inhuldiging_1948

Die ‘Nederlandse vrouw’ moest in de wederopbouw moest de eindjes aan elkaar knopen. Aan bijna alles was gebrek; zeker ook op het gebied van huisvesting  en levensmiddelen. Het zou nog tot 1952 duren eer het systeem van distributiebonnen werd afgeschaft.

Op Soestdijk leefde men in een ándere wereld; die van een luxe paleis, hofhouding, bedienden, een wagenpark, een koninklijke trein en de beschikking over een vliegtuig; het regeringstoestel. Dat maakt het staatshoofd (Juliana) bijzonder, anders dan anderen en zeker niet ‘gewoon’.

221118 Expositie Juliana 01

Nu is er de tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Presentator Anne-Mar Zwart bekijkt met conservator Pieter Eckhardt  de buitengewone wereld van een koningin.

De Eeuw van Juliana

Jan Zoekt Uit
De Rijksvoorlichtingsdienst voert al jaren lang het woord van het Koninklijk Huis. Waar is dat begonnen en waarom? Charlotte Nijs legt het uit.

Jan en Charlotte

Verder een overzicht van het koninklijke nieuws van de afgelopen week waaronder koning Filip als bondscoach, Margrethe die eindelijk feest kon vieren met het volk en Máxima neemt een kijkje bij een familiebedrijf.

Blauw Bloed is vanmiddag te zien om 16:30 uur op NPO1. De herhaling is te zien op zaterdag 18 november om 10:00 uur op NPO 1. Anders heeft u donderdagmiddag 24 november om 14:15 uur op NPO2 nog een kans.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--