Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Discussie over financiering studie prinses Elisabeth

25 mei 2020 · Leestijd 2 min

In tegenstelling tot verhalen die rondgaan in België kreeg prinses Elisabeth geen studiebeurs voor haar opleiding in Wales. Dat heeft het Koninklijk Paleis laten weten aan koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter. Koning Filip en koningin Mathilde hebben de opleiding van hun oudste dochter in het buitenland bekostigd.

Op social media circuleert een lijst met namen van studenten die een beurs kregen om naar een United World College te gaan. Ook Elisabeth staat op die lijst. De insinuaties over een studiebeurs voor de Belgische troonopvolgster werden zondag formeel ontkend door het Koninklijk Paleis, aldus Dehandschutter op Twitter. Elisabeth studeerde twee jaar in Wales op het Atlantic College, waar ook toenmalig prins Willem-Alexander naar school ging. Zaterdag studeerde ze officieel af.

De 18-jarige prinses begint eind augustus aan een opleiding aan de Koninklijke Militaire School. Ook gedurende het jaar dat ze daar studeert krijgt Elisabeth geen geld, zo weet Dehandschutter. Leerling-officieren krijgen normaliter een 'wedde', of loon' tijdens hun studie en moeten in ruil daarvoor een aantal jaren bij Defensie werken. Dat geldt niet voor Elisabeth. Voor haar is de legeropleiding een kennismaking met het leger waarvan ze als koningin opperbevelhebber wordt.

Elisabeth heeft sinds ze in oktober 18 jaar werd recht op een dotatie of uitkering van de staat. Die krijgt ze op verzoek van koning Filip echter nog niet. Hij vindt het niet gepast om haar al een staatsinkomen te geven zolang ze nog geen publieke functies vervult.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--