Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit deden de royals op Internationale Vrouwendag

9 maart 2021 · Leestijd 4 min

Maandag was het Internationale Vrouwendag. Deze dag is ook de royals niet ontgaan. Verschillende koninklijke dames deelden berichten op sociale media om de vrouwen om hen heen te eren.

Kroonprinses_Mary_en_dochter_Josephine.jpg
Kroonprinses Mary met haar jongste dochter Josephine.

De Deense kroonprinses Mary deelde op Instagram een gesprekje dat ze met haar dochter Josephine voerde tijdens het ontbijt. De 10-jarige Josephine zag een krantenkop over Internationale Vrouwendag en vroeg wat voor een dag het is. Mary: "Ik dacht even na over mijn antwoord en zei dat het voor haar een dag is waarop ze moet geloven en vertrouwen dat ze alles kan worden en doen waarvan ze droomt zonder dat iets of iemand haar tegenhoudt ... omdat ze een meisje is."

Het antwoord riep geen verdere vragen op bij Josephine. "Misschien was mijn antwoord geen verrassing voor haar. Misschien is het iets wat ze als vanzelfsprekend beschouwt. Maar dat is niet het geval voor veel andere meisjes over de hele wereld. Internationale vrouwendag heeft voor vrouwen verschillende betekenissen, afhankelijk van waar ter wereld je woont. Maar waar je ook woont, het is een belangrijke dag waarop we niet alleen praten over hoever we zijn gekomen, maar ook over waar we vandaan zijn gekomen en waar we naartoe zouden willen gaan."

Lees verder onder de foto.

De Noorse prinses Märtha Louise roemde op haar Instagram vrouwen in het algemeen, maar haar moeder koningin Sonja in het bijzonder. De prinses is trots op hoe de koningin altijd heeft gestreden voor de rechten van vrouwen en voor haar eigen plek binnen het Noorse hof. "Ze heeft andere vrouwen altijd gezien, aangemoedigd, omhoog getild en heeft het hof volledig veranderd - samen met mijn vader (ja, we hebben de mannen ook nodig) - in een gendergelijke organisatie."

Lees verder onder de foto's.

Ook koningin Rania liet de dag niet onopgemerkt voorbijgaan. Zij postte op haar Instagram verschillende foto's en schreef daarbij dat Internationale Vrouwendag veel meer is dan een symbolische viering. "Het is een herinnering dat elke dag vrouwen in Jordanië en daarbuiten de ware kracht, opoffering en liefde tonen."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Máxima bracht maandag vanuit Paleis Huis ten Bosch een digitaal werkbezoek aan Elance Academy, een coachingsacademie voor meiden en jonge vrouwen, in Amsterdam. Meer weten hierover? Lees het hier!

Ook zette Máxima zich op Internationale Vrouwendag in voor de financiële positie van vrouwen. Ze hield een virtuele openingstoespraak op een internationaal evenement over financiële gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In haar toespraak moedigde Máxima regeringen en bedrijven aan om digitale inclusieve financiering in te zetten als instrument voor economisch herstel na de pandemie.

Uit onderzoek van UN Women blijkt dat de economische positie van vrouwen disproportioneel hard geraakt wordt door de coronacrisis. Sinds de pandemie zijn naar schatting 47 miljoen meer vrouwen en meisjes van alle leeftijden in armoede terechtgekomen.

Lees verder onder de foto's.

Koningin Mathilde van België heeft dinsdag een virtuele ontmoeting gehad met vijf vrouwen. Ze sprak een dag na Internationale Vrouwendag met "opmerkelijke vrouwen" uit de provincie Luxemburg over "de positie van de vrouw in de samenleving en de uitdagingen waarmee vrouwen geconfronteerd worden". 

De genodigden waren vrouwen uit diverse beroepen. Mezzosopraan Julie Baily, een geprezen operazangeres, en huisarts Carol Huberty waren bij het gesprek. Net als Sandrine Breasseur. Zij is chef-kok van het restaurant Le Chef est une femme. Stéphanie Thiery nam als directrice van La Petite Plante, een residentie voor volwassenen met een meervoudige beperking, ook deel. Net zoals Bernadette Theny, directrice van de Kamer van Koophandel en Industrie van Belgisch Luxemburg.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP / Foto's: Kongehuset.dk, @iam_marthalouise en UNSGSA.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--