Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit heeft koning Charles veranderd sinds het overlijden van koningin Elizabeth

8 september 2023 · Leestijd 4 min

Vandaag is het een jaar geleden sinds het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. Bij haar overlijden is er, met de komst van de nieuwe koning, veel veranderd binnen het verenigd koninkrijk en de Britse Monarchie. Lees terug welke veranderingen koning Charles het afgelopen jaar heeft ingevoerd!

Nieuwe paspoorten

Dit jaar was voor het eerst het hoofd van koning Charles te zien op munten en postzegels. Op verzoek van koning Charles worden de postzegels met het hoofd van Elizabeth wel echter eerst opgemaakt, om verspilling te voorkomen. Ook brievenbussen, uniformen en paspoorten worden veranderd. Waar in de huidige paspoorten nog "her Britannic Majesty" staat, is dat in de nieuwe uitgaven "his Britannic Majesty''. 

Charles_nieuwe_munt_koptfoto
bankbiljetten
De Britse koning Charles wordt naar verwachting vanaf medio 2024 op bankbiljetten afgebeeld.

De verandering in titels 

William Kate adellijke titels Schotland kopfoto

Een van de voornaamste dingen die veranderd zijn, zijn de titels. Charles en Camilla zijn natuurlijk koning en koningin geworden en hiermee ging de titel prins en prinses van Wales per direct naar William en Catherine. Ook kregen zij de titel hertog en hertogin van Cornwall. Voorheen gingen zij als de hertog en hertogin van Cambridge door het leven. Ook de kinderen van Willam en Catherine heten anders, zij heten sinds kort George, Charlotte en Louis van Wales. 

Edward Sophie Ierland
Prins Edward en zijn vrouw Sophie.

Edward en Sophie hebben het afgelopen jaar ook een nieuwe titel gekregen. Koning Charles gaf Edward voor zijn verjaardag de titel hertog van Edingburgh, een titel die voorheen aan prins Philip toebehoorde. 

Militaire titels 

Koning Charles heeft een aantal militaire eretitels opnieuw verdeeld onder de nog werkende familie. Zo hebben zijn zoon prins William en schoondochter prinses Catherine er een aantal nieuwe functies bij.

Catherine heeft voor het eerst een hoge functie gekregen bij de Royal Air Force, de Britse luchtmacht. Volgens The Telegraph heeft ze die gekregen omdat haar grootvader, Peter Middleton, luchtmachtpiloot was en in de jaren zestig diende aan de zijde van prins Philip.

Catherine opening National Portrait Gallery kopfoto

Andere leden die nieuwe titels hebben gekregen zijn onder anderen koningin Camilla, prinses Anne, prins Edward en zijn vrouw Sophie. Sommige van de titels behoorden eerder toe aan prins Andrew.

ANP-471830672

Sophie, de hertogin van Edinburgh, heeft Andrews titel als erekolonel van de Royal Irish Regiment overgenomen en Camilla heeft zijn titels als kolonel van de Grenadier Guards en The Royal Lancers geërfd.

William kreeg de titel colonel of the Welsh Guards, die hij overnam van zijn vader Charles. Catherine neemt op haar beurt de titel van William over en is benoemd tot colonel of the Irish Guards.

Geld besparen

Charles kroning Blauw Bloed

Nu Charles koning is, is hij verantwoordelijk voor een heleboel dingen. Zo ook waar het geld heen gaat, koning Charles is van plan flink wat geld te besparen. De Britse koning heeft een plan opgesteld om in de komende vijf jaar de kosten van het koningshuis terug te dringen en om er een moderne monarchie van te maken. Hij wil bijvoorbeeld dat minder familieleden financieel afhankelijk zijn van het koningshuis.  

Het de bedoeling dat meer familieleden op den duur op eigen benen kunnen staan. Dat kan betekenen dat sommigen van de "uitgebreide familie" hun woning niet kunnen betalen en ergens anders moeten wonen. De royals die deel uitmaken van de kern van de familie en taken uitvoeren voor het koningshuis zouden wel op huisvesting kunnen rekenen.

"Het gaat dan bijvoorbeeld om familieleden buiten de kern die in een paleis wonen en daarnaast nog een huis in Londen hebben. De koning zou bij de modernisering van het koningshuis nauw samenwerken met zijn zoon en troonopvolger William.

Charles heeft zelf ook zijn eigen woning in Wales opgegeven. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft de koning dat besluit genomen omdat hij de kosten van de meerdere woningen die hij bezit wil verlagen.

Frogmore Cottage

ANP-455011443

Ook prins Harry heeft sinds het aanstellen van koning Charles een nieuw plekje moeten vinden. Koning Charles heeft de sleutels van Frogmore Cottage, het huis van prins Harry, aan prins Andrew aangeboden.

Het paar is zelden meer in het Verenigd Koninkrijk te vinden en daarom zou koning Charles besloten hebben de woning aan zijn jongere broer Andrew te geven. Die moet zijn huidige woning, de luxueuze Royal Lodge, uit omdat Charles de toelages van Andrew zou willen beperken. Daardoor zou de Royal Lodge, tot groot ongenoegen van Andrew, te duur voor hem worden.

De verhuizing

kroning_the_mall_buckingham_palace

Koning Charles mag sinds het overlijden van zijn moeder Buckingham Palace zijn officiële residentie noemen. Toch blijft de koning tot 2027 wonen in 'Clarence House', de residentie waar hij en koningin Camilla al 20 jaar wonen. 

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--