Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het verhaal achter de 'I'm a luxury'-trui van Prinses Diana

9 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Prinses Diana zag kleding als haar manier om een bepaalde boodschap de wereld in te krijgen. Soms deed ze dat heel subtiel, zoals bij de 'revenge dress' en soms ook heel opvallend. Met deze trui zei ze het letterlijk: 'I'm a luxury, few can afford.' Hoe duidelijker wil je het hebben? Dit is het verhaal achter deze iconische trui.

Prinses Diana's outfits worden bijna 26 jaar na haar dood nog steeds besproken. Dit is ook helemaal niet gek, want ze zag er altijd uit om door een ringetje te halen en durfde spannende keuzes te maken. Zo droeg ze vaak pakken in plaats van avondjaponnen naar formele gelegenheden. En ook de reden dat ze nooit echt hoge hakken droeg is frappant. Deze trui is een van haar 'statement-looks'. Ze geeft met de spreuk op de trui namelijk een duidelijk signaal af naar de wereld. Maar of de boodschap nu direct gericht is aan prins Charles weten we niet.

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De desbetreffende trui van het merk Gyles & George draagt prinses Diana in 1986 in een familiefoto met haar twee zoons prins William en prins Harry. De slogan is bedacht door de Britse Gyles Brandreth, een voormalig politicus en schrijver. Hij stond bekend om zijn levendige handgemaakte truien die hij op televisie droeg. Het idee om van die slogan een trui te maken, komt van de ontwerper George Hostler. 

'Dit is voor mij' 

Prinses Diana stuitte per ongeluk op de trui van Gyles & George in een klein winkeltje in Kensington, zo vertelt het tweetal George en Gyles in het boek 'The Lady Di Look Book' van Eloise Moran. "Dit is voor mij, dit is hilarisch," zou de prinses hebben gezegd in de winkel. Het was de enige trui waar Lady Di interesse in toonde. "We hadden nog een trui met de slogan 'What the **** is going on' maar die liet ze links liggen," zo zegt Gyles in het boek. 

Lees verder onder de foto.

Prinses Diana zwanger, met prins William op haar arm.
Prinses Diana zwanger, met prins William op haar arm.

De roze trui met de tekst laat zien hoe grappig en speels prinses Diana was. Zélfs in de vervelende positie waar de Britse op dat moment in was beland. Prins Charles ging immers in dat jaar structureel vreemd met Camilla, iets wat hij later pas bevestigde. Dat prinses Diana in dit jaar dan ook zo'n boodschap letterlijk in haar kleding verweeft toont wel aan hoeveel lef en humor ze had. Volgens Gyles Brandreth, de man achter de quote, toont deze opvallende kledingkeuze aan dat ze "het niet meer zo heel erg meer boeide wat de wereld van haar vond. Met de trui illustreerde ze haar situatie als geen ander." 

Zelfs anno 2023 een belangrijk statement 

Dat prinses Diana een stijlicoon is voor velen, is al duidelijk. Maar ook deze trui met precies dezelfde leus wordt nog regelmatig nagemaakt en verkocht. Dit bewijst maar weer dat de slogan 'I'm a luxury, few can afford' ook in de 21ste eeuw nog relevant is. Het modelabel Rowing Blazers bracht deze trui in 2020 zelfs opnieuw op de markt. Net als de iconische schapen-trui van prinses Diana die overigens ook bij fans een plaats in het hart heeft gekregen. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--