Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit onthullen Meghan en Harry allemaal in hun interview

8 maart 2021 · Leestijd 7 min

Maar liefst twee uur lang heeft Meghan, de echtgenote van de Britse prins Harry, gesproken met de Amerikaanse tv-presentatrice Oprah Winfrey. In het interview, dat zondagavond is uitgezonden in de Verenigde Staten, doen de hertog en hertogin van Sussex een boekje open over de turbulente jaren na hun verloving. Wat hebben ze allemaal gezegd over het Britse koningshuis en hun familieleden?

Interview_Harry_en_Meghan.png

Meghan onthult in het interview met Oprah Winfrey dat het in haar tijd in het Verenigd Koninkrijk mentaal erg slecht ging met haar, en dat ze niet meer wilde leven. De 39-jarige echtgenote van prins Harry vertelt dat ze hulp wilde zoeken, maar werd tegengehouden door "het instituut".

De hertogin van Sussex herinnert zich hoezeer zij zich schaamde voor haar mentale toestand en hoe moeilijk het was om dat toe te geven aan haar echtgenoot. Toen ze dat eenmaal had gedaan, gaf ze bij een hoge functionaris binnen het paleis aan dat ze professionele hulp wilde zoeken. Die liet echter weten dat dat "geen goede look" zou zijn voor het paleis.

Meghan vertelt dat ze als vrouw van een prins niet zomaar op eigen houtje naar een ziekenhuis of kliniek kon gaan. "Dat gaat gewoon niet. Ik kon geen Uber bestellen in het paleis, zo werkt het gewoon niet. Je levert alles in: mijn paspoort, mijn rijbewijs, mijn sleutels."

Lees hieronder verder. 

Prins Harry, die halverwege het interview met Oprah Winfrey aanschuift, verklaart dat ook hij op dat moment niet wist wat hij moest doen, en daar zelf ook mentaal onder leed. "Ik denk dat ik me schaamde om dat toe te geven", vertelt hij over de psychische problemen van zijn vrouw. In zijn familie zou dat ook niet bespreekbaar zijn. "Daar is het idee altijd: zo is het gewoon. We moeten allemaal met deze druk omgaan."

Queen Elizabeth

Meghan_en_Queen_Elizabeth.jpg

In het tv-interview spreken Harry en Meghan beiden lovend over koningin Elizabeth. Meghan vertelt dat de Queen altijd aardig geweest is tegen haar. "Ik genoot altijd van haar gezelschap", aldus de hertogin van Sussex. "Ze was altijd heel warm en uitnodigend."

Meghan haalt ook herinneringen op aan haar eerste ontmoeting met Elizabeth, die vrij onverwacht kwam. Ze vertelt dat Harry haar in de auto onderweg naar zijn grootmoeder moest uitleggen hoe zij moest buigen voor een koningin. "Ik dacht echt dat dat iets was dat ze alleen deden in een publieke setting, dat dat onderdeel was van het uiterlijk vertoon." Tegen Harry zei ze op dat moment: "Maar ze is je oma!", waarop hij antwoordde: "Het is de koningin". Meghan stelt dat dat het moment was "waarop het kwartje viel" over de formaliteiten binnen een koningshuis.

Lees verder onder de foto's.

Prins Harry verklaart tijdens het gesprek meermaals erg veel respect te hebben voor zijn oma, koningin Elizabeth. Hij heeft in het afgelopen jaar meer contact gehad met haar dan in de jaren daarvoor. De band met zijn vader Charles en broer William heeft wel geleden onder zijn vertrek uit het Verenigd Koninkrijk, zo vertelt hij aan Oprah Winfrey.

Charles en William

Britse_royals_balkon_Buckingham_Palace.jpg

Harry is vooral teleurgesteld in het gebrek aan steun dat hij kreeg van prins Charles toen Meghan en hij het moeilijk hadden en te maken kregen met racisme. Ook verwijt hij zijn pa niet meer begrip voor de situatie te hebben gehad na wat prins Charles heeft meegemaakt tijdens zijn huwelijk met prins Harry's moeder, Diana. Toch laat Harry doorschemeren dat de twee eraan werken hun band te herstellen.

Van zijn broer William zal hij altijd zielsveel houden, zo vertelt Harry. "Hij is mijn broer, we zijn samen door een hel gegaan. Ik bedoel, we hebben zoveel gedeelde ervaringen. Maar op het moment bevinden we ons op verschillende paden."

De prins zegt ook medelijden te hebben met zijn vader Charles en broer William. Hij stelt dat zij beiden vastzitten in de instantie die het Koninklijk Huis is. "Net als ik er ooit in vast zat, zonder dat ik dat doorhad. Maar zij kunnen niet weg."

Lees verder onder de foto.

Ondanks de compassie voor de situatie van zijn familie, vertelt Harry ook zeer teleurgesteld te zijn in de Windsors. Zij hebben hem en zijn vrouw Meghan nooit gesteund toen zij het slachtoffer was van racistische aanvallen, zo stelt hij. "Er waren zoveel mogelijkheden om ons bij te staan. Maar niemand in mijn familie heeft er ooit iets van gezegd."

Volgens prins Harry gaat zijn familie gebukt onder de druk van de Britse media. "Ik ben me er absoluut van bewust hoe bang mijn familieleden zijn dat de tabloids zich tegen hen keren", aldus de hertog van Sussex, die uitlegt dat er een "onzichtbaar contract" is tussen de familie en de pers, die elkaar nodig hebben. Hij suggereert dat die angst ervoor heeft gezorgd dat zijn familie niet heeft opgetreden tegen racistische verhalen over zijn vrouw en hun gezin in de media.

Catherine

Catherine_en_dochter_Charlotte.jpg

In het interview vertelt Meghan ook over een incident met haar schoonzus Catherine. Een aantal maanden na haar huwelijk schreven Britse tabloids dat er een ruzie was geweest over het jurkje dat Kates dochter Charlotte als bloemenmeisje zou dragen tijdens de bruiloft. Daarbij was het verhaal dat Meghan Kate aan het huilen had gemaakt. Meghan ontkent dat in het interview, en vertelt dat dit omgekeerd wel het geval was.

Lees verder onder de foto.

Meghan zegt dat ze het ware incident nooit naar buiten wilde brengen. Ze meldt dat Catherine achteraf haar excuses heeft aangeboden en haar bloemen en een briefje heeft gestuurd. Meghan zegt uit respect voor haar schoonzus geen verdere details te willen delen.

Archie

Meghan maakt aan het begin van het tv-interview duidelijk dat de twee het geslacht van hun tweede spruit zullen onthullen. Ze doen dat pas halverwege het gesprek als Harry aanschuift. De prins vertelt dat het kindje dat ze aankomende zomer hopen te verwelkomen een meisje is. "We zijn dankbaar en beide opties zouden geweldig zijn geweest. Maar eerst een jongen en nu een meisje, wat kun je je nog meer wensen?", aldus Harry.

De hertog en hertogin van Sussex werden in mei van 2019 ouders van hun zoon Archie. In het gesprek met Oprah Winfrey vertelt Meghan dat er tijdens de zwangerschap van Archie in het paleis "zorgen om en gesprekken over" de huidskleur van de baby waren. De gesprekken vonden plaats tussen haar man en iemand van wie ze de identiteit niet bekend wil maken. Harry bevestigt dat de conversatie heeft plaatsgevonden, maar zegt nooit openbaar te zullen maken wat daarin precies is gezegd.

Tijdens het interview vertelt Meghan ook dat zij tijdens haar zwangerschap te horen kregen dat hun kind geen koninklijke titels zou krijgen. Op de vraag van Oprah Winfrey of dat was omdat de kleine een gemengde afkomst zou hebben antwoordde Meghan: "In die maanden hadden we verschillende gesprekken, over dat hij geen beveiliging zou krijgen, geen titel, en ook over hoe donker zijn huid zou zijn als hij geboren zou worden."

Interview kijken

De Britse pers besteedt maandag massaal aandacht aan het interview van Oprah Winfrey met Harry en Meghan. De Sussexes staan op de voorpagina's van onder meer de Daily Mail en de Daily Express. Ook online is het echtpaar bij bladen als The Telegraph en The Sun het gesprek van de dag. De uitspraken van Meghan over onder meer racisme bij Buckingham Palace roepen veel verbijstering op bij de Britse media.

Premier Boris Johnson laat weten zich niet te willen mengen in de privé affaires. Hij beklemtoont dat de uitspraken die Harry en Meghan hebben gedaan over de koninklijke familie een zaak van het koninklijk paleis zijn.

Wil je het hele interview zelf bekijken? Dat kan op dinsdagavond 9 maart vanaf 20:30 uur op Net 5.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--