Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit wil je zien: De unieke documentaire 'Charles R: Making of a monarch' over koning Charles

6 mei 2023 · Leestijd 3 min

Kijk zaterdagavond op NPO1, op de dag van de kroning van koning Charles, de nieuwe BBC-documentaire Charles R: The making of a monarch. De documentaire bevat unieke beelden van de koning, die meer dan 70 jaar op de troon moest wachten.

De afgelopen 70 jaar is bijna iedere stap die Charles deed vastgelegd. Er is geen andere troonopvolger die zó lang moest wachten om aan het ambt te beginnen. In nieuwsbeelden, zelf geschoten filmpjes, interviews en documentaires. Dat levert een diepgaande en onthullende terugblik op in 'Charles R: Making of a monarch'. De 'R' staat voor rex, wat Latijn is voor koning. 

000_1I544V

Ook spreekt de koning in de documentaire over de mensen en gebeurtenissen die bepalend waren voor zijn beeld van de rol die hij vanaf zaterdag officieel gaat vervullen.

De documentaire wordt verteld aan de hand van Charles' eigen woorden. In verloren gewaande audio-opnamen spreekt hij over allerlei onderwerpen. Zo blikt Charles onder meer terug op zijn jeugd, het leven thuis met zijn familie, zijn eerste jaren als werkend lid van het koningshuis en zijn tijd in het leger. "De stem van Charles is bijzonder prettig om naar te luisteren", aldus royaltydeskundige Tirza van der Graaf, die de documentaire alvast kon bekijken. "Het is heel bijzonder om de koning zelf te horen reflecteren."

Beelden uit de documentaire:

"Het is uniek om op deze manier een kijkje in de ziel van de Britse koning te krijgen", vervolgt Tirza. "Via deze film leren we hem nog persoonlijker kennen en begrijpen we beter hoe hij straks zijn koningschap invult en kleurt. Zo blikt de koning terug op zijn benoeming als prins van Wales, zijn jeugd en de kroning van zijn moeder in 1953. Koning Charles vertelt dat hij op het balkon stond toe te kijken en zijn oma, de koningin-moeder tegen hem zei dat hij dit moment goed moest onthouden."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In de documentaire zijn ook gloednieuwe beelden te zien. Zo schrijven verschillende Britse kranten over twee foto's van Charles. Op een van de foto's zit Charles naast zijn kleinzoon prins George, op de andere foto brengt de koning tijd door met zijn kleindochter Charlotte.

Charles R: Making of a monarch

Zaterdag 6 mei, 19.05 op NPO1. De documentaire zal daarna nog 7 dagen te zien zijn op NPO Start

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--