Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit wordt voor Margrethe's gouden regeringsjubileum georganiseerd

6 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe is op 14 januari precies een halve eeuw staatshoofd van Denemarken, de Faeröer en Groenland. Om dat 50-jarig regeringsjubileum te vieren, wordt in januari een reeks evenementen en festiviteiten georganiseerd, maakte het Deense hof woensdag bekend.

Het gaat daarbij om officiële gelegenheden waaraan de koninklijke familie, vertegenwoordigers van Denemarken en een aantal buitenlandse gasten zullen deelnemen, maar ook om vieringen op diverse plekken in het land. In een aantal interviews, tv-documentaires en boekuitgaven zal Margrethe bovendien vertellen over haar leven en werk.

Het volledige programma rondom het gouden jubileum volgend jaar wordt later bekendgemaakt. Nu is al wel een aantal officiële gelegenheden aangekondigd. Zo zal de 81-jarige koningin op 10 januari een persconferentie geven in Amalienborg en legt ze op vrijdag 14 januari een krans bij het graf van haar vader koning Frederik IX en haar moeder koningin Ingrid in de kathedraal van Roskilde. Het is die dag precies 50 jaar geleden dat Frederik IX overleed en Margrethe haar vader op de troon opvolgde.

Op zaterdag 15 januari is een balkonscène met de koninklijke familie op kasteel Amalienborg. De koningin wordt vervolgens in de koets naar het stadhuis van Kopenhagen gebracht, voor een officiële lunch en een feest. Zondag staat een feestelijke dienst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kopenhagen op het programma en in de avond houdt de koningin een galadiner op kasteel Christiansborg, waar ook de koninklijke familie, buitenlandse gasten en vertegenwoordigers van Denemarken aanwezig zijn. Dat gala wordt uitgezonden op de Deense televisie.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--