Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn belangrijke Bijbelteksten voor de Oranjes

13 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Vandaag neemt de koning de vernieuwde Nieuwe Bijbelvertaling in ontvangst. Waarom? Dat hoort erbij als je beschermheer van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap bent. Maar de Oranjes hebben wel meer met de Bijbel te maken. We zetten een aantal teksten op een rijtje.

doop_Willem-Alexander.jpg

Te beginnen bij de doop van Willem-Alexander. Daar kreeg hij de tekst uit Efeziërs 5 vers 8 mee: "Want eens was u duisternis maar nu bent u licht, door uw bestaan in de Heer. Ga de weg van de kinderen van het licht."

Doop_Amalia__1_.jpg

Tijdens de doop van zijn oudste dochter Amalia stond de tekst uit Mattheüs 25: 35-36 centraal in de overdenking van ds. Carel ter Linden. Daar staat: "Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe."

Kersttoespraak.jpg

Tijdens de kersttoespraak van 2020 las de koning het dertiende hoofdstuk van 1 Korintiërs. Het ging om vers 4 tot en met 6: "De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid."

Uitvaart_Claus.jpg
Prins Willem-Alexander laat een traantje bij de uitvaart van zijn vader prins Claus.

De allereerste woorden van de Bijbel klonken door de Nieuwe Kerk in Delft tijdens de uitvaart van prins Claus. Genesis 1: 1-4: "In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de overvloed, maar Gods geest zweefde over het water. God zei: 'Er moet licht komen,' en er was licht."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De presentatie van de NBV21 begint om 14.00. Kijk hier live mee!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--