Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dochters Máxima sturen tikkie na boodschappen doen

1 april 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima vindt dat haar drie dochters "heel verantwoordelijk" met geld omgaan. Dat vertelde zij vrijdagochtend aan FunX-dj Fernando Halman toen zij te gast was in zijn ochtendshow Start!. Zij bezocht de uitzending om te praten over verantwoordelijk omgaan met financiën vanwege de Week van het Geld.

"Het is belangrijk dat ouders consequent zijn als het om geld gaat", aldus Máxima. "Wij gaven onze kinderen ook zakgeld. En als dat op is, dan zeg ik ook: 'jammer, dan had je het niet moeten uitgeven'." Zij adviseert ouders op de website van het Nibud te kijken om te weten welk bedrag op welke leeftijd verantwoord is.

Het is ook goed als kinderen op jonge leeftijd leren wat de consequenties zijn van fouten maken met geld. "Zakgeld is leergeld", bracht Máxima haar dochters ook bij. "Het is goed als je in die fase in je leven fouten maakt. Daar leer je van: op is op. Het is goed als ouders daar ook streng in zijn, naar hun kinderen toe. Dan weet je de volgende keer dat je het beter moet bewaren."

Lees verder onder de foto.

Máxima FunX 3

Digitalisering en tikkies

Máxima heeft zelf nog maar zelden contant geld op zak. Zij betaalt tegenwoordig met pin, telefoon of creditcard. En als de prinsessen boodschappen hebben gedaan, dan sturen zij hun moeder een tikkie. "Als zij dingen voor mij kopen, dan sturen zij mij daarna een tikkie", aldus de koningin. "We doen tegenwoordig alles digitaal. Al onderhandelen we eerst goed over de hoogte van de tikkie."

De koningin is heel bang dat het digitaal betalen tot nog meer problemen leidt voor mensen die lastig overzicht kunnen houden. "Vroeger spaarde je daadwerkelijk met potjes, waar je geld in kon stoppen", aldus Máxima. "Nu check je af en toe je saldo. Het is niet zo dat op een digitale rekening opeens geld binnenkomt."

Lees verder onder de foto.

Máxima FunX 2

Pincode

De koningin waarschuwt jongeren dat zij twee keer moeten nadenken voordat zij geld overmaken nadat zij gekke appjes of mailtjes hebben ontvangen. "Veiligheid is zeker in de digitale wereld van groot belang", beklemtoonde Máxima. "Dat geldt ook voor pincodes. Geef die nooit aan anderen. En laat nooit mensen meekijken als je de code intoetst."

Máxima FunX 4

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--