Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Duurzaame mode: de vermaakte trouwjurk van Beatrice

7 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Tweedehands kleding dragen: het gebeurt tegenwoordig steeds meer. Maar zou je een recyclede jurk op je bruiloft dragen? Voor haar huwelijk in juli van dit jaar koos Beatrice voor een vintage jurk van oma koningin Elizabeth. In deze Week van de Duurzaamheid lichten we dit bijzondere kledingstuk nog eens uit!

Het bijzondere kledingstuk is de komende tijd te bewonderen in Windsor Castle. Bekijk de video bovenaan dit artikel om te horen wat curator Caroline de Guitaut van de Britse Koninklijke Verzamelingen hierover vertelt. “Deze koninklijke bruiloft is vooral uniek omdat voor het eerst in de koninklijke geschiedenis sinds de 18e of 19e eeuw een bestaande jurk, in dit geval een jurk van de koningin, opnieuw is gedragen als trouwjurk.”

We zouden kunnen zeggen dat koningin Elizabeth haar kleren hergebruikte voordat het in de mode kwam. Ook de trouwjurk van Beatrice werd door de koningin meerdere keren gedragen. Koningin Elizabeth droeg de jurk in 1962, bij de premiere van Lawrence of Arabia. En er was nog een gelegenheid waarop zij de japon droeg, op 21 april 1966. Op deze dag werd zij 40 jaar én opende zij het parlementaire jaar in Londen.

De in de jaren 60 ontworpen jurk is uiteraard wel vermaakt zodat prinses Beatrice hem perfect paste. De kleermaakster van de koningin Angela Kelly zou hier onder meer bij geholpen hebben. Zo zijn er mouwtjes van organza toegevoegd die de jurk een heel nieuw eigen karakter geven.

Lees verder onder de foto's.

Ook de tiara van Beatrice werd door Elizabeth al gedragen. Het was het diadeem dat de koningin droeg tijdens haar bruiloft ook. Haar dochter prinses Anne droeg het juweel ook toen zij in 1973 trouwde met Mark Philips. 

Lees verder onder de foto's.

Recycling van kleding dus is niet alleen een nieuwe trend. De Britse koninklijke familie geeft al tientallen jaren het voorbeeld bij het remaken van oude kleding!

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--