Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een jurk voor koningin Máxima

2 oktober 2015 · Leestijd 4 min

Blauw Bloed vroeg u onlangs op de website uw mening achter te laten over een passende jurk voor koningin Máxima. U kon kiezen uit drie jurken die nu te zien zijn op de tentoonstelling 'Ode aan de Nederlandse mode'. U heeft massaal gereageerd en wij kunnen nu laten weten welke bekende couturier de winnende jurk heeft ontworpen...

Toevallig of niet is de jurk met de meeste stemmen ontworpen door Jan Taminiau. Hij is één van haar favoriete couturiers. Begin dit jaar presenteerde hij in Parijs zijn nieuwe collectie 'Marvelous' waar de winnende jurk onderdeel van is.

Jurk-Jan-Taminiau-Marvelous.jpg

Koningin Máxima verscheen al vele malen in outfits van Jan Taminiau. Laatst nog op Prinsjesdag (foto’s). Toen had de ontwerper zich laten inspireren door de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. Wie weet zal de koningin ooit schitteren in de door Blauw Bloed-kijkers gekozen jurk. Wij zetten alvast een aantal Jan Taminiau-ontwerpen die Máxima heeft gedragen voor u op een rijtje!

1. Het postzak jasje

In 2009 droeg Máxima tijdens de Mode Biënale in Arnhem voor het eerst iets van Jan Taminiau, toen nog een onbekende ontwerper. Het postzak jasje bleek een echte hit en drie maanden later droeg Máxima het kledingstuk opnieuw in New York. Het jasje zou gemaakt zijn van gerecyclede postzakken.

Maxima-postzak-mantelpak-Taminiau.jpg

2. Galajurk in New York

Tijdens datzelfde bezoek aan New York in 2009 verscheen Máxima ook in een sierlijke avondjurk van Jan Taminiau op een gala-avond.

Maxima-Gala-New-York-Taminiau.jpg

3. Glitter & Glamour in Luxemburg

De koningin lijkt het belangrijk te vinden om Nederlandse ontwerpen in het buitenlands te dragen en is dus een echte  ambassadrice van de Nederlandse mode. Bij koninklijke huwelijken verschijnt Máxima vaak in een jurk van Jan Taminiau. Zo droeg ze een jurk van Taminiau bij het huwelijk van prins Albert van Monaco en van de Zweedse prins Carl Philip. Op de vooravond van het huwelijk van de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume maakte Máxima indruk met deze spectaculaire jurk van Jan Taminiau.

Taminiau-jurk-Luxemburg.jpg

4. De inhuldigingsjurken

Ook bij één van de belangrijkste koninklijke gebeurtenissen koos Máxima voor een jurk van Taminiau. Op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander verscheen ze tweemaal in een jurk van Taminiau’s hand. De blauwe jurk die zij bij de plechtigheden in de Nieuwe Kerk droeg is één van de meest spraakmakende jurken van de koningin. De ontwerper vond het een grote eer: "Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment." – schreef hij op zijn Facebook-pagina. Máxima droeg de blauwe inhuldigingsjurk opnieuw tijdens het staatsbezoek aan Denemarken.

maxima-inhuldigingjurk.jpg

De jurk die koningin Máxima na de inhuldiging tijdens de feestelijkheden op 't IJ droeg, was ook van Taminiau. De avondjurk heeft de koningin deze zomer nog eens gedragen bij het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip met prinses Sofia.

Maxima-huwelijk-Carl-Philip-Taminiau.jpg

Staat u na dit overzicht te springen om de jurken van Jan Taminiau eens van dichtbij te bekijken? Dat kan! Meerdere van zijn werken zijn onderdeel van de tentoonstelling 'Ode aan de Nederlandse mode' in het Gemeentemuseum Den Haag, waaronder de jurk die de poll heeft gewonnen én de inhuldigingsjurk van koningin Máxima.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--