Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een kijkje in de Prinsjesdag-garderobe van Máxima

19 september 2021 · Leestijd 3 min

Het is bijna de derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Het zal dit jaar wederom anders dan anders zijn. Geen rijtoer naar De Ridderzaal maar een autoritje van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk in Den Haag. En geen zwaaimomentje op het paleisbalkon na het voorlezen van de Troonrede.

Uiteraard zijn we ook dit jaar benieuwd naar Máxima's jurkkeuze. Straalt ze opnieuw in een creatie van Claes Iversen of kiest ze misschien voor een ontwerp van Jan Taminiau? Dinsdag zullen we het weten. Om alvast een klein beetje in de Prinsjesdag-stemming te komen, hebben wij haar outfits van de afgelopen jaren op een rijtje gezet. Kijk en geniet!

Gelaagd geel

Voor Prinsjesdag 2020 haalt koningin Máxima een bekende japon van Claes Iversen uit haar kledingkast. De zijden japon met volants, die in toenemende lagen breder uitlopen, heeft ze voor het eerst gedragen in 2018. Er is wel een verschil met nu: de jurk is op haar verzoek enkele tinten donkerder gemaakt. De haardecoratie is een creatie van de Belgische ontwerpster Fabienne Delvigne.

Statig silhouet

Op Prinsjesdag 2019 draagt koningin Máxima een zogenoemde kolom jurk met pilerine oftewel schoudermanteltje van modeontwerper Jan Taminiau. De pilerine is helemaal volgezet met glaskralen, waardoor er een heel statig silhouet ontstaat. Máxima's hoedje is een ontwerp van Philip Treacy.

Pastelkleurig Italiaans design

Koningin Máxima kiest in 2018 voor een japon in pasteltinten van de Italiaanse ontwerpster Luisa Beccaria. Haar opvallende hoed is gemaakt van een bijpassende kleur met bloemen en veren als decoratie. Máxima draagt het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

Blauwgrijs met bloemen

In 2017 draagt koningin Máxima een japon van ontwerper Edouard Vermeulen van modehuis Natan. De a-lijn japon heeft een blauwgrijze kleur en is versierd met grote bloemen. Daarbij draagt Máxima een kleine, bijpassende hoed en een diamanten collier.

Nachtblauw en goud

Koningin Máxima gaat in 2016 niet voor een japon, maar voor een nachtblauwe blouse met bijpassende goudkleurige rok met pailletten. Deze creatie is van de Deens-Nederlandse ontwerper Claes Iversen. In de taille draagt Máxima de saffieren strikbroche van koningin Wilhelmina.

De Japanse Kamer

In 2015 kiest de koningin voor een japon van Jan Taminiau. De handschilderingen op de jurk zijn geïnspireerd op de Japanse Kamer in Paleis Huis Ten Bosch. Opvallend is dat koningin Máxima er op 'hoedjesdag' voor kiest om geen hoed te dragen.

Uitbundig rood

Koningin Máxima draagt in 2014 een knalrode japon van het Italiaanse modehuis Valentino. Op haar hoofd draagt zij een 'bibi' (klein hoedje) van haar favoriete hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.

Gouden Taminiau

Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander straalt Máxima in een koningsblauwe japon van de Nederlandse couturier Jan Taminiau. Ook op haar eerste Prinsjesdag als koningin kiest ze voor een ontwerp van zijn hand. Máxima pakt flink uit met een goudkleurige japon en grote hoed.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--