Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een nieuw tijdperk: Japan heeft een nieuwe keizer

22 oktober 2019 · Leestijd 3 min

De Japanse keizer Naruhito heeft dinsdag officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd waarin hij zegt dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen. De eeuwenoude ceremonie vond plaats in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio in aanwezigheid van staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen.

"Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk", zei Naruhito in aanwezigheid van tweeduizend gasten, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Ik hoop oprecht dat Japan zich verder zal ontwikkelen en zal bijdragen aan de vriendschap en vrede van de internationale gemeenschap en aan het welzijn en welvaart van mensen door wijsheid en inspanningen."

Lees verder onder de foto's.

Uitzicht

De koninklijke gasten waren een van de weinigen die een beetje goed uitzicht hadden op de ceremonie. Zo keek de president van Brazilië tegen een muur aan en kon hij de plechtigheid enkel via een monitor bekijken. Ook de schoonouders van Naruhito hadden niet veel om naar te kijken. Ze zaten aan weerskanten van de binnenplaats en zagen niets van de plechtigheid.

De Japanse premier Shinzo Abe was aanwezig als vertegenwoordiger van de bevolking. Rond de immense Takimikura-troon hadden de overige leden van de keizerlijke familie zich opgesteld.

Lees verder onder de foto's.

Opvallende afwezigen

Ondanks het feit dat het een historische dag was voor Japan, waren er een paar belangrijke mensen niet bij. Zo ontbraken de ouders van Naruhito: Akihito en Michiko. Waarnemers in Tokio vermoeden dat het keizerspaar-emeritus niet in het openbaar wouden verschijnen om de aandacht niet van Naruhito en Masako af te leiden. Wel is het nog mogelijk dat ze woensdag aanwezig zullen zijn bij het tuinfeest dat de nieuwe keizer voor alle koninklijke gasten geeft.

Voor prinses Aiko was ook geen plaats bij de verschillende plechtigheden rond de troonsaanvaarding door haar vader. Haar neefje prins Hisahito (13) - na zijn vader kroonprins Akishino tweede in de lijn van troonopvolging - moest eveneens thuisblijven.

Toeschouwers

Omdat de geplande rijtoer was uitgesteld, kon het Japanse publiek alleen een glimp van de keizer opvangen door de stromende regen te trotseren. De toeschouwers konden alleen bij de ingang van het paleis, waar Naruhito vroeg in de ochtend naar toe kwam, de keizer toezwaaien. Naruhito woont daar nog niet omdat de residentie na het vertrek van zijn ouders eerst wordt opgeknapt.

Ondanks het noodweer hadden zich na afloop van de plechtigheid enkele honderden nieuwsgierigen zich verzameld bij de ingang van het paleis. Ze hoopten een glimp op te vangen van de langsrazende auto's van de buitenlandse genodigden zoals Willem-Alexander en Máxima, maar ook van zulke illustere gasten als de Britse kroonprins Charles en de Noorse kroonprins Haakon.

Naruhito volgde al op 1 mei zijn vader Akihito op toen die als eerste keizer in twee eeuwen afstand deed van de troon. Akihito was keizer van 1989 tot 2019.

Hier zie je de leukste foto's van de royals bij de inhuldiging.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--