Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Een ouderwetse Prinsjesdag met een nieuwkomer

20 september 2022 · Leestijd 3 min

Na twee edities met coronamaatregelen kon Prinsjesdag dinsdag weer als vanouds georganiseerd worden. Eén ding was echter wel anders dit jaar: het voorlezen van de troonrede was vanwege de renovatie van het Binnenhof niet in de Ridderzaal, maar in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag.

De afgelopen twee jaar werd de zogeheten Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag in de Grote Kerk gehouden vanwege de coronamaatregelen. In de Sint-Jacobskerk, zoals de kerk ook wel wordt genoemd, konden de aanwezige ministers, staatssecretarissen, Eerste en Tweede Kamerleden 1,5 meter afstand houden. In de Ridderzaal, waar de koning gebruikelijk de troonrede voorleest, kon dat niet.

Nieuwkomer

Ook was het dit jaar de eerste officiële Prinsjesdag voor prinses Amalia, die afgelopen december achttien jaar werd. De Prinses van Oranje was voor het eerst aanwezig bij het voorlezen van de troonrede door haar vader koning Willem-Alexander. Amalia, die voor haar debuut een donkergroene japon had uitgekozen, zat in de Koninklijke Schouwburg naast haar oom prins Constantijn en tante prinses Laurentien. 

Lees verder onder de foto's.

Oranjes-vertrekken-bij_Paleis_Prinsjesdag
Amalia Prinsjesdag 2022 2
Prins-Constantijn-en-prinses-Laurentien-koets-Prinsjesdag
Amalia-en-Maxima-in-koets-bij-vertrek-Prinsjesdag

Troonrede

Koning Willem-Alexander las deze dinsdag zijn langste troonrede tot nu toe voor. De toespraak van dit jaar was op papier 2.838 woorden lang, dat is bijna 300 woorden langer dan vorig jaar. In de troonrede, die overigens wordt geschreven door de ministers en de premier, vertelde de koning dat het "pijnlijk" is dat steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van de rekeningen. Ook noemde hij het "zorgwekkend" dat mensen "in een volwassen democratie als de onze het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van politiek en bestuur".

Lees verder onder de foto's.

Koning-leest-troonrede-voor
2022: Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor.
Prinses-Amalia-tijdens-voorlezen-troonrede
Oranjes-na-voorlezen-troonrede

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix zat dinsdagmiddag voor het raam van de Raad van State aan de Kneuterdijk toen de koets met daarin koning Willem-Alexander, koningin Máxima en haar kleindochter Amalia voorbij reed. De oud-vorstin, die in 2013 afstand deed van de troon, zwaaide vanaf de zijlijn. De prinses moest alleen even gaan staan, want haar zicht werd enigszins geblokkeerd door protesterende boeren.

Lees verder onder de foto's.

Prinses-Beatrix-zwaait-tijdens-Prinsjesdag
Prinses-Amalia-in-Glazen-Koets

Niet alleen tijdens de rijtoer door de binnenstad maar ook tijdens de traditionele balkonscène - die na twee jaar weer terug was - waren in het publiek omgekeerde vlaggen te zien. Ook klonk er boegeroep en bliezen mensen op fluitjes. Naast het koningspaar en de Prinses van Oranje verschenen prins Constantijn en prinses Laurentien op het balkon van Paleis Noordeinde.

Balkonscene
Koning-en-Amalia-zwaaien-Prinsjesdag
2022: Prinses Amalia zwaait nog even naar het publiek voordat ze het paleis weer binnengaat.

De gemeente Den Haag had maandag laten weten dat omgekeerde Nederlandse vlaggen op zich zijn toegestaan, die vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Ze mochten echter niet aan gemeentelijke eigendommen worden vastgemaakt, zoals bomen en lantaarnpalen. Tegenstanders van het kabinetsbeleid - onder anderen boeren die tegen het stikstofbeleid zijn - hebben de afgelopen tijd veel omgekeerde driekleuren opgehangen.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--