Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vers van de pers: het eerste galaportret van koning Frederik en koningin Mary

25 april 2024 · Leestijd 2 min

Het Deense hof deelt vandaag een gloednieuw portret van koning Frederik en koningin Mary. Het betreft een eerste officiële foto van het nieuwe koningspaar dat vanaf dit moment wordt verspreid door heel Denemarken. Bekijk de volledige portretten na de klik.

Het galaportret is gemaakt door fotograaf Steen Evald in de Groene Kamer van de Koninklijke Ontvangstzalen van Paleis Christiansborg. Een bijzondere plek waar opeenvolgende koningen en koninginnen in de loop van de tijd voor eenzelfde soort portret zijn vastgelegd.

Lees verder onder de foto.

dmkongendronningen2024_1
Het eerste officiële galaportret van de koning en koningin van Denemarken.

Portret koning Frederik

De regerende monarch in Denemarken is te allen tijde de Soeverein van de Orden voor de twee koninklijke ridderorden, de Orde van de Olifant en de Orde van Dannebrog. Daarom draagt de koning op dit galaportret voor het eerst een aantal historische voorwerpen die koningen – en meest recentelijk koningin Margrethe – tijdens hun regeerperiodes hebben gedragen. Eerder werd al een portretfoto van koning Frederik gedeeld vlak na de troonswisseling.

Lees verder onder de foto.

hmkongen2024
Koning Frederik x.

Op het galaportret draagt de koning ook het het gala-uniform van de marine. Door de troonswisseling kreeg koning Frederik de titel admiraal, en daarom is het volledige gala-uniform voorzien van vier sterren op de schouderinsignes. De marine-officierssabel die de koning bij het uniform draagt, was eigendom van Frederik IX en werd in 1997 door koningin Ingrid aan koning Frederik geschonken in verband met de benoeming van de koning tot de rang van luitenant-commandant van de Marinereserve in 1997.

Portret koningin Mary

Op het portret draagt koningin Mary voor het eerst de kroonjuwelen. Het betreft de smaragdgroene set met tiara, ketting, oorbellen en een grote broche die in drie delen kan worden verdeeld. De smaragdgroene set is een van de vier sieradensets of garnituren die ter beschikking staan van de koningin van Denemarken en die gewoonlijk worden tentoongesteld in de schatkamer van kasteel Rosenborg.

hmdronningen2024
Staatsieportret koningin Mary.

Foto's: Steen Evald, Kongehuset

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--