Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elizabeth en Eugenie samen naar de kerk, maar waarom?

18 april 2019 · Leestijd 2 min

Zoals de traditie betaamt heeft koningin Elizabeth ook deze ‘witte donderdag’ een kerkdienst bijgewoond om munten uit te delen. Dit jaar was de kerkdienst in de St. George’s Chapel bij Windsor Castle, en werd de koningin vergezeld door haar kleindochter prinses Eugenie.

De koninklijke kerkdienst op ‘Maundy Thursday’, oftewel de donderdag voor Pasen is een van de oudste ceremonies die de Engelse kerk kent. Koningin Elizabeth I (1533-1603) woonde de dienst ook al bij. Dit jaar was de kerk in Windsor waar zowel Eugenie en Jack als Harry en Meghan vorig jaar trouwden, decor voor de ceremonie.

De koningin deelde traditiegetrouw de ‘maundy coins’ uit, als een symbolische aalmoes uit aan oudere Britten. Op deze manier wordt hun betrokkenheid in de kerk en de gemeente waar ze wonen beloond. Het aantal mensen dat zo’n muntje krijgt, is gelijk aan de leeftijd van de koningin. Zondag wordt zij 93 jaar, dus er waren 186 mensen (93 mannen en 93 vrouwen) aanwezig. De mensen krijgen een muntje van 1, 2, 3 of 4 pence.

3 keer wassen

De traditie stamt al uit de 13eeuw en is gebaseerd op het Bijbelse gebod elkaar lief te hebben. De armen kregen toen ook kleding en hun voeten werden gewassen (als verwijzing naar Jezus die de voeten van de apostelen waste). Omdat armen doorgaans niet hele schone voeten hadden, werden de voeten van tevoren al een aantal keer gewassen om de stank niet te erg te laten zijn. 

Bovendien werden om de geur te verhullen bloemen gebruikt. Als symbool daarvoor draagt koningin Elizabeth een boeket dat is samengesteld uit geurige bloemen en kruiden zoals narcissen, primula’s, rozemarijn en tijm.

Bekijk hier hoe koningin Elizabeth de muntjes uitdeelt in de kerk:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: The Royal Family

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--