Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elizabeth raakt haar Canadese gouverneur-generaal kwijt

22 januari 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Elizabeth is donderdag haar plaatsvervanger en vertegenwoordiger in Canada kwijtgeraakt. Gouverneur-generaal Julie Payette heeft haar ontslag aangeboden. Reden is een vernietigend rapport over de werksfeer in Rideau Hall, de koninklijke residentie en ambtswoning van de gouverneur-generaal in Ottawa. Dat meldt televisiezender CBC. Opperrechter Richard Wagner zal optreden als waarnemend gouverneur-generaal.

Vorig jaar werd door de Privy Council Office het onderzoeksbureau Quintet Consulting ingehuurd om de talrijke berichten over de onaangename en giftige werksfeer onder Julie Payette onder de loep te nemen. Personeel werd gepest en onheus behandeld en Payette trok ook een muur op tussen het woongedeelte en het werkgedeelte van de residentie. Ook haar secretaris Assunta di Lorenzo was onderdeel van het onderzoek en ook zij is opgestapt.

CBC News berichtte als eerste over de aantijgingen aan het adres van de weinig populaire Payette. Zij reageerde vorig jaar geschrokken en ging akkoord met onafhankelijk onderzoek. Julie Payette (57) werd in 2017 aangesteld als plaatsvervanger in Canada van koningin Elizabeth, die ook koningin van Canada is. Payette is voormalig wetenschapper en astronaut.

Elizabeth volgt alles

Koningin Elizabeth wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond het terugtreden van haar plaatsvervanger in Ottawa. Dat heeft Buckingham Palace vrijdag laten weten.

"Elke werknemer in de Canadese regering heeft het recht om in een veilige en gezonde omgeving te werken, en we zullen dit altijd zeer serieus nemen", zei premier Justin Trudeau in een verklaring na het ontslag van de door hem in 2017 voorgedragen gouverneur-generaal. "De aankondiging biedt een kans voor nieuw leiderschap in Rideau Hall."

Trudeau moet op zoek naar een opvolger, die hij vervolgens voordraagt bij de koningin. Maar de premier zei geen haast te hebben. Hij heeft opperrechter Richard Wagner gevraagd om in de tussentijd als gouverneur-generaal op te treden. Als vertegenwoordiger van de koningin in Canada is hij in die positie het officiële staatshoofd tijdens haar afwezigheid

Volgens de republikeinse groepering Republic Now/République du Canada is dit een goed moment om eindelijk af te stappen van "het archaïsche regeringsmodel waarbij een monarch uit een ander land zich bemoeit met wie in Canada plaatsvervangend staatshoofd is."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--