Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Emir van Koeweit overleden op 91-jarige leeftijd

29 september 2020 · Leestijd 2 min

De heerser van Koeweit is gestorven. Emir sjeik Sabah stierf op 91-jarige leeftijd, meldde de staatstelevisie. Hij lag sinds juli in een ziekenhuis in de Verenigde Staten nadat hij in Koeweit was geopereerd. Waaraan hij leed, is niet bekendgemaakt. De sjeik leidde het rijke oliestaatje aan de Perzische Golf sinds 2006.

Kort voor de aankondiging van zijn dood was de normale tv-programmering al onderbroken en werden er verzen uit het heilige boek van de moslims, de Koran, uitgezonden.

Sabah was ruim veertig jaar minister van Buitenlandse Zaken en gold als een doorgewinterde diplomaat. Hij probeerde de plooien glad te strijken tussen strijdende Golfstaten en herstelde banden met voormalig vijand Irak na de val van president Saddam Hoessein, die in augustus 1990 Koeweit was binnengevallen.

Onderscheiden door Donald Trump

De emir was tien dagen geleden door de Amerikaanse president Donald Trump nog onderscheiden met de hoogste militaire onderscheiding die de VS aan buitenlanders kan geven: de Legion of Merit in de categorie 'Chief commander'. Hij kreeg die voor de onvoorwaardelijke steun die hij, ook tijdens de veertig jaar dat hij minister van Buitenlandse Zaken was, aan de Verenigde Staten heeft gegeven. Dat gebeurde zowel bij de Golfoorlog als meer recent in de strijd tegen ISIS.

De gezondheid van de emir liet al geruime tijd te wensen over. Ook vorig jaar belandde hij in een Amerikaans ziekenhuis en werd een geplande ontmoeting met president Trump op het laatste moment afgezegd. In oktober keerde Sabah al-Sabah weer terug naar Koeweit, waar het hof ook de afgelopen weken steeds de verzekering gaf dat zijn toestand stabiel was. "Hij verkeert in goede gezondheid", vertelde de minister van paleiszaken na de operatie in juli.

Kroonprins sjeik Nawaf (83) had deze zomer een aantal taken van zijn halfbroer de emir al overgenomen en zal naar verwachting de troon overnemen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--