Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Facebook snoert critici Thaise koning de mond

25 augustus 2020 · Leestijd 2 min

Facebook heeft in opdracht van de Thaise regering een groep geblokkeerd met een miljoen leden die kritiek hebben op de Thaise koning Vajiralongkorn. Facebook zegt juridische stappen tegen de blokkade te gaan ondernemen.

In de Thaise hoofdstad Bangkok gaan al wekenlang tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor een open democratie en hervormingen van het koningshuis. De Thaise monarchie wordt beschermd door een strenge majesteitswet die kritisch commentaar op de koning, koningin, troonopvolger of regent bestraft met maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.

De Facebookgroep Royalist Marketplace is opgericht door een Thaise wetenschapper die in Japan werkt aan de universiteit van Kyoto. Volgens hem is Facebook gezwicht voor de druk van de regering. "Door dit te doen werkt Facebook samen met het autoritaire regime om de democratie te belemmeren en de autoritaire aanpak te cultiveren", zei hij. Na het blokkeren van de Facebookgroep richtte hij meteen een nieuwe groep met dezelfde naam op, die dinsdag alweer een half miljoen leden heeft.

Ongewenst

De Thaise premier zei dinsdag na afloop van het kabinetsberaad dat hij klaar is voor het gevecht met Facebook. Facebook heeft zich te houden aan de Thaise wet wat betreft zaken die in Thailand op internet toegankelijk zijn, aldus de premier. De in april opgezette digitale 'koninklijke marktplaats' zou volgens hem "valse informatie delen en de Thaise natie hebben beschadigd."

In een verklaring liet Facebook weten geen andere keuze te hebben dan de Thaise wet op te volgen, hetgeen tot veroordelingen leidde van mensenrechtenorganisaties. Facebook liet dinsdag weten naar wegen te zoeken om de strenge Thaise bepalingen aan te vechten, omdat die het bedrijf ook economisch schaden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--