Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Familie en koningshuizen nemen afscheid van groothertog Jean

4 mei 2019 · Leestijd 2 min

Zaterdagmorgen vond de staatsbegrafenis van groothertog Jean, die op 23 april overleed, plaats in de Kathedraal van Luxemburg. De uitvaart werd naast zijn familie door veel buitenlandse koningshuizen bijgewoond.

Vanuit Nederland was prinses Beatrix vertegenwoordigd, met wie de groothertog een goede band had. Zo was hij in 1966 aanwezig op het verlovingsfeest van de prinses. Ook prins Carlos en prinses Annemarie waren aanwezig, maar dan namens het huis Bourbon-Parma. Groothertog Jean was via zijn vader Félix namelijk ook prins van dit vorstenhuis.

Uit het buitenland waren onder meer koning Filip en koningin Mathilde van België aanwezig samen met hun dochter Elisabeth. Ook koning Albert en koningin Paola waren er.

Daarnaast was het Noorse koningshuis aanwezig, door middel van koning Harald, zijn vrouw Sonja en prinses Astrid (de oudere zus van Harald). 

Lees verder onder de foto's.

Nationale rouw

Ook prinses Tessy, de ex-vrouw van de Luxemburgse prins Louis was aanwezig bij de uitvaart. De oudste zus van groothertog Henri Marie-Astrid las tijdens de dienst voor uit de Bijbel.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tot en met zaterdagavond zes uur is in Luxemburg de nationale periode van rouw van kracht, die op de sterfdatum van de groothertog is ingegaan. Dat betekent dat de vlaggen aan overheidsgebouwen halfstok hangen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--