Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filip spreekt zich uit over oorlog in Oekraïne en is trots op Belgische militairen

26 oktober 2022 · Leestijd 3 min

De Belgische koning Filip heeft in een toespraak in de Litouwse stad Pabradė "het onbeschrijfelijke geweld" van het Russische leger in Oekraïne veroordeeld. Tegenover de Belgische troepen sprak hij volgens persbureau Belga van een "barbaarse daad".

Filip is sinds maandag samen met zijn vrouw koningin Mathilde voor een staatsbezoek in Litouwen. Woensdagochtend ging hij samen met de Litouwse president Gitanas Nausėda langs bij Belgische militairen die in het oosten van het land gestationeerd zijn. Op de militaire basis van Pabradė, enkele tientallen kilometers van de grens met Wit-Rusland, woonden de twee een briefing bij en waren ze getuige van een militaire demonstratie.

Lees verder onder het Instagram-bericht. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In een speech sprak Filip zijn trots uit naar de Belgische militairen. "Ik ben trots om te zien hoe de westerse landen zich verenigen tegen deze barbaarse daad, deze geweldplegingen, tegen deze golf van onbeschrijfelijk geweld", zei hij over de Russische invasie in Oekraïne. "De bondgenoten tonen hun solidariteit, maar ook hun vastberadenheid om onze vrijheden, onze democratische waarden en onze welvaart in stand te houden. Die solidariteit zien we hier vandaag weerspiegeld. En dat is indrukwekkend."

Ook beloofde hij dat de steun aan Oekraïne zal blijven, ook als de oorlog voorbij is. "Het moment waarop de gevechten ophouden komt dichterbij. En dan kunnen we een vrij en welvarend Oekraïne opbouwen", aldus Filip. "De weg is nog lang, maar de steun van de westerse wereld zal niet eindigen nadat het laatste schot is gelost."

Contraprestatie

Een dag eerder, dinsdagavond, boden Filip en Mathilde de Litouwse president Gitanas Nauseda en zijn echtgenote Diana Nausediene een klassiek concert aan.

Musici van de Brusselse Muntopera, het Nationaal Orkest van België, hun gezamenlijke Orkestacademie en zangers van de Muntacademie gaven een optreden van zowat 50 minuten in het gebouw van de Nationale Filharmonische Vereniging van Litouwen.

Het concert kreeg Litouwse en Belgische accenten mee. Zo werd onder meer het volkslied van beide landen gespeeld. Maar ook werk van de Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans en van de Litouwse kunstenaar Mikalojus Konstantinas Ciurlionis kwam aan bod. Het evenement werd in goede banen geleid door radio- en tv-presentator Kurt Van Eeghem.

Na afloop kregen de Litouwse president en de rest van de delegatie een receptie aangeboden, waarmee de tweede dag van het staatsbezoek van de Belgische royals ten einde kwam. Het staatsbezoek staat in het teken van honderd jaar diplomatieke relaties tussen België en Litouwen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--