Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: 75e geboortedag prinses Christina (1947-2019)

18 februari 2022 · Leestijd 3 min

Het is deze vrijdag de 75e geboortedag van prinses Christina. De jongste zus van prinses Beatrix overleed in de zomer van 2019 aan de gevolgen van botkanker. Ze is 72 jaar geworden.

Prinses Christina werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk geboren als vierde dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. Ze kwam ter wereld met een zware oogafwijking. Toch wist ze uiteindelijk een zelfstandig bestaan op te bouwen, waarin de muziek een grote rol speelde. Christina ontpopte zich van een zorgenkind tot een zelfstandige vrouw met een eigen wil.

Lees verder onder de foto's.

Koningin Juliana en haar dochter Christina op de trappen van het conservatorium in Montreal, 1969.
Koningin Juliana en haar dochter Christina op de trappen van het conservatorium in Montreal, 1969.

Ondanks haar zeer slechte ogen kon Christina gewoon naar school. Ze ging naar de sociale academie, maar koos een jaar later voor pedagogiek. In 1968 vond ze pas haar weg: de muziek, met name de zang. Ze volgde een opleiding in Montreal en ging in 1974 in New York wonen, om een gewoon leven te leiden en muziekles te geven op een Montessorischool.

Huwelijk en gezin

In Amerika ontmoette ze de Cubaanse Jorge Guillermo. De twee traden in 1975 in het huwelijk. Daarvoor liet de prinses geen toestemming vragen aan het parlement, waardoor ze geen lid meer was van het Koninklijk Huis en uit de lijn van troonopvolging verdween.

Het stel kreeg drie kinderen: Bernardo (1977), Nicolas (1979) en Juliana (1981). Het paar bleef aanvankelijk in New York, maar trok in 1984 naar Wassenaar en ging op de landgoed De Horsten wonen. In 1996 werd de scheiding van Christina en Jorge uitgesproken.

Lees verder onder de foto's.

Passie voor zingen

Christina bleef nog lang zingen. De mezzosopraan trad ook af en toe op in het openbaar en voor goede doelen. Ze was te horen tijdens onder meer huwelijken en uitvaarten van familieleden. Ze bracht een cd met kerstliedjes uit en een met liedjes uit Amerikaanse musicals, ook voor een goed doel.

Zang vormt een essentieel deel van mijn leven. Ik loop de hele dag te zingen. Dat gaat gewoon vanzelf.

Anonimiteit

Prinses Christina hechtte enorm aan haar anonimiteit. "Ik beweeg me graag in de anonimiteit, waar die lading van prinses-zijn er niet is. Waar ik mensen kan ontmoeten en mensen mij aardig vinden om mijzelf, niet om wat ik ben."

De tante van koning Willem-Alexander woonde de laatste jaren in Italië. Boven de Koninklijke Stallen in Den Haag had ze een appartement en bij de belangrijkste familiegebeurtenissen van de Oranjes was ze altijd present. Ze overleed op vrijdagochtend 16 augustus 2019 op Paleis Noordeinde.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--