Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fotoportret Juliana: de eerste achttien jaar

27 november 2022 · Leestijd 4 min

De komende vier weken blikken we iedere zondag terug op het leven van koningin Juliana. In onze fotoserie kijken we terug op de kinderjaren, haar huwelijk en gezinsleven, het koningschap en daarna. Het eerste deel van deze reeks beginnen we met zeventien foto's van de eerste achttien jaar van haar leven.

Het is vrijdag 30 april 1909 en de gelukwensen stromen binnen via telegramberichten op Paleis Noordeinde. Er is een prinsesje geboren. Koningin Wilhelmina (1880-1962) is bevallen van Juliana. Er is vreugde in het land, want de troon hoeft niet naar een verre neef uit Duitsland. Juliana’s vader, prins-gemaal Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (1876-1934), deed de volgende dag aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand die naar het paleis komt. Juliana is Wilhelmina's enige kind. 

3. Eerste-foto-Juliana-met-Emma - Bewerkt

Koningin-moeder Emma, de oma van Juliana, poseert hier met de kleine prinses voor haar eerste foto. Haar kleindochter krijgt vijf namen bij haar geboorte: Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina. Juliana is vernoemd naar de moeder van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg. Louise verwijst naar Willems echtgenote, Louise de Coligny. Emma naar haar oma aan moederskant, Emma van Waldeck-Pyrmont. Marie verwijst naar de naam van haar andere oma, Marie van Schwarzburg-Rudolstadt en tot slot Wilhelmina naar haar moeder.

1. - Wilhelmina-met-pasgeboren-Juliana - Bewerkt

Dit is het eerste portret van Wilhelmina en Juliana samen. De koningin is dolgelukkig met haar dochtertje. Zeker nadat ze drie miskramen heeft gehad en er gedacht wordt dat er nooit een kind zou voortkomen uit het huwelijk tussen Wilhelmina en Hendrik.

4. Wilhelmina-loopt-met-juliana-1910 - Bewerkt

Juliana is op deze foto ongeveer een jaar oud. Haar moeder is met haar ‘’op wandeling’’. Wilhelmina wil dat haar dochter een minder afgeschermde opvoeding zou ervaren dan zij zelf heeft gehad aan het hof van koning Willem III.

5. Juliana-Legt-hoofd-op-kussen-1912 - Bewerkt

Juliana is hier een meisje van drie jaar oud. De prinses legt haar hoofd op een kussen van een chaise longue.

19. Wilhelmina-Juliana-Hendrik-1912 - Bewerkt

In 1912 brengt het koninklijk gezin een bezoek aan diergaarde Artis. Juliana loopt aan de hand van haar moeder en vader prins Hendrik. In de voorgaande jaren heeft het prinsesje ook al bezoeken aan het dierenpark gebracht

7. 4-Jarige-Juliana-op-pony

Het is 1913. De vierjarige Juliana poseert in amazonezit op een pony. Deze houding is lange tijd een standaard rijhouding voor vrouwelijke ruiters geweest. In plaats van een been aan iedere kant van het paard gaan beide benen naar links. Hiervoor worden speciale zadels gebruikt.

9 - Emma-Met-Juliana-1916 - Bewerkt

Hier kijken de koningin-moeder Emma en prinses Juliana samen in een boek op een bankje. De foto komt uit 1916 dus Juliana is hier zes of zeven jaar oud. Emma was dol op haar enige kleinkind.

20. Juliana-Wilhelhelmina-1914.

Juliana holt hier de tuinmanswoning van Huis ten Bosch binnen, gevolgd door een rennende koningin Wilhelmina. Ze waren beiden heel enthousiast omdat ze naar jonge hondjes gingen kijken.

21-Juliana-1916 - Bewerkt

Op deze foto is prinses Juliana 7 jaar oud. Het is 1915 en er woedt een oorlog in Europa. Haar moeder staat voor een grote taak, de neutraliteit van het land handhaven in buitengewoon onzekere tijden.

15. Juliana-Puntert-in-Giethoorn-anno-1921

Juliana puntert hier door de kanalen en beekjes van Giethoorn heen. De rondvaart is in 1921 en prinses Juliana is 12 jaar oud. Haar moeder zit naast haar en kijkt Juliana vrolijk aan. Haar vader zit achter Wilhelmina.

10- Wilhelmina-leert-juliana-Schaatsen-anno-1917

Wilhelmina (links) leert Juliana (midden) de oer-Hollandse traditie van het schaatsen, met behulp van een rijstok. Juliana is hier ongeveer 11 jaar oud.

13. Juliana-Krijgt-les-op-noordeinde-1920

Prinses Juliana (rechts achteraan) in haar speciale schoolklas op Paleis Noordeinde. Op het bord staan de namen van Juliana, haar klasgenootjes en de onderwijzeres Anna van der Reijden. De prinses zit in haar vijfde leerjaar, dit is rond 1920/1921.

23 - Juliana-Wilhelmina  1924

Koningin Wilhelmina is samen met haar dochter Juliana in Goes. Juliana is gekleed in Zeeuwse klederdracht.

24. Wilhelmina-Hendrik-Juliana- 1925

Het koninklijk gezin brengt een bezoek aan Ameland. In gezelschap van de burgermeester lopen Wilhelmina, Hendrik en Juliana langs de eilandbewoners.

25. Zilveren huwelijksfeest- Juliana-Wilhelmina-Hendrik

Samen met hun dochter poseren Wilhelmina en Hendrik hier voor een officiële foto ter gelegenheid van hun zilveren huwelijksjubileum. Het paar is in 1901 getrouwd.

14. Juliana-Loopt-uit-Ridderzaal-eerste-prinsjesdag

Op 30 april 1927 wordt prinses Juliana 18 jaar. Daar komen verschillende verantwoordelijkheden bij kijken voor de troonopvolgster. Zo vergezelt Juliana haar moeder voor het eerst op Prinsjesdag.

Lees verder onder de foto!

12. Juliana-18-Jaar-geinstaleerd in-raad-van-state

Op deze foto verlaat de prinses het gebouw van de Raad van State. Ze is hier al geïnstalleerd als lid. Haar achterkleindochter, Amalia, is vorig jaar ook geïnstalleerd bij de Raad van State.

Huwelijk en Familie

Volgende week verschijnt deel 2 van deze reeks: Juliana: Huwelijk en Familie. Houd onze website in de gaten! Hieronder alvast een voorproefje!

8. Juliana-Beatrix-Bernhard
Prinses Juliana en prins Bernhard met een kleine Beatrix.

Afbeeldingen: Nationaal Archief/ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--