Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Dit zijn de 10 mooiste outfits van Máxima uit 2018

23 december 2018 · Leestijd 6 min

In het afgelopen jaar verraste koningin Máxima ons 52 keer met een nieuwe outfit. Speciaal voor Blauw Bloed zette mode-expert Josine Droogendijk de 10 mooiste outfits van Máxima uit 2018 op een rij.

Droogendijk houdt zich al jaren bezig met de kleding van koningin Máxima. Zo blogt ze dagelijks over koninklijke mode en in 2018 verscheen haar boek 'De magie van Máxima'.

Welke jurk uit 2018 vind jij het mooist?

Stem hier op jouw favoriete look

10. Gebloemde jurk

Maxima_Look_10.jpg

Voor het officiële bezoek van de president van Mexico zocht Máxima een gebloemde jurk van Natan uit. Door het rood-wit-blauw een toepasselijke keuze en ook de plaatsing van het dessin spreekt me aan. Diagonale lijnen kleden immers af, zeker rond de taille. In 2019 zou ik deze elegante en kleurrijke jurk graag nog eens terug willen zien, bijvoorbeeld gecombineerd met blauwe accessoires. De garderobe van Máxima biedt genoeg mogelijkheden voor een nieuwe touch! 

9. Rood

Maxima_Look_9.jpg

Veel ontwerpers laten zich momenteel inspireren door de jaren zeventig en daar sluit Máxima’s rode kaftan van Valentino perfect bij aan. Toch heb ik deze look niet uitgezocht vanwege de belijning. Nee, wat mij echt blij maakt is de kleur. Wat staat rood haar toch goed! Ook het gekrulde haar, de mooie juwelen en de sprekende maquillage zorgen ervoor dat deze look absoluut thuishoort in mijn top tien. De schoenen - niet mijn smaak - zie ik voor het gemak maar even door de vingers. 

8. Kleurrijke japon

Maxima_Look_8.jpg

In China wist Máxima alle ogen naar zich toe te trekken dankzij een kleurrijke japon met kanten applicaties en broderie d’art. Een sterk ontwerp, dat verder weinig poespas nodig heeft. Een paar simpele pumps en een matchende clutch is al genoeg. Ideaal voor een drukke koningin met een heel afwisselend schema. Helaas zijn er maar weinig foto’s verschenen van de China-reis, dus ik hoop op een snelle herkansing voor deze mooie jurk van Claes Iversen.  

7. Deux-piece

Maxima_Look_7.jpg

Voor de opening van het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen bestelde Máxima bij modehuis Natan een deux-piece van een tweezijdig jacquardweefsel. De voorzijde van de stof is gebruikt voor de top en hoed, terwijl de achterzijde van de stof terug te zien is bij de rok. Een mooie keuze, want zo sluiten de kleuren perfect bij elkaar aan. En als we toch naar het totaalplaatje kijken, verdienen de mooie pumps ook wel wat aandacht. 

6. Powerdressing

Maxima_Look_6.JPG

Als er een vergadering in mijn agenda staat, grijp ik vaak terug op een zakelijk broekpak of een little black dress. Koningin Máxima denkt blijkbaar heel anders over zakelijke kleding, want tijdens de G20 top in Buenos Aires verscheen zij in een zwarte midi-jurk met volants en blote schouders op de rode loper. In eerste instantie moest ik even wennen aan haar kledingkeuze, maar inmiddels ben ik helemaal om. Dit is powerdressing 2.0! 

5. Denim

Beeld: RVD / Albert Nieboer
Beeld: RVD / Albert Nieboer.

De midi-rok domineert al enkele seizoenen de catwalk en ook koningin Máxima heeft de trend inmiddels opgepikt. Zo droeg ze tijdens de zomerfotosessie bij Villa Eikenhorst een denim midi-jurk met diepe steekzakken van het Amerikaanse label Co. Door de ietwat tuttige roklengte te combineren met hoge sleehakken, gekruld haar en maximale juwelen oogde het totaalplaatje wat mij betreft hip, casual en toch koninklijk. Chapeau!

4. Zachtroze mantel

Maxima_Look_4_.jpg

“Kleur is de taal van het oog dat luistert.” Een prachtige uitspraak van de Franse kunstschilder Paul Gauguin. Of koningin Máxima bekend is met de werken van de kunstenaar, weet ik niet. Wel blijkt uit haar kledingkeuzes dat zij goed op de hoogte is van het psychologische effect van kleur. Zo draagt ze bij zakelijke meetings vaak felrode kleding om haar kracht te onderstrepen, terwijl ze bij staatsbezoeken vaak een stapje terug doet door juist ingetogen kleuren te dragen. Zo kregen we op de eerste dag van het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk een zachtroze mantel van Claes Iversen te zien. Een bescheiden keuze, die door de brede riem, de haarband en de juwelen toch typisch Máxima is. Na wat twijfelen heb ik de outfit uiteindelijk op nummer 4 gezet, mede dankzij de heerlijke combinatie tussen klassiek (belijning) en modern (de ceintuur en rafels). 

3. Verfijnd borduurwerk

Beeld: RVD - Erwin Olaf
Beeld: RVD - Erwin Olaf.

Mooi hoeft niet nieuw te zijn en daarom trok koningin Máxima voor de nieuwe staatsieportretten van Erwin Olaf een eerder gedragen japon van Jan Taminiau aan. Wat mij betreft hebben we het hier over Mode met een grote hoofdletter M, want het tafereel op de japon is helemaal met de hand geverfd en vervolgens gedecoreerd met heel verfijnd borduurwerk. Koninklijker kan bijna niet en dan hebben we het nog niet eens gehad over de Japanse Zaal van Huis ten Bosch, waar deze japon op is geïnspireerd. Hopelijk gaan we deze jurk in de toekomst nog veel vaker zien, want hier krijg ik nooit genoeg van. 

2. Relevé

Maxima_Look_2.jpg

Het silhouet van prinses Beatrix herkent iedereen al van verre en ook koningin Máxima heeft door de jaren heen een eigen signatuur weten te ontwikkelen. Zo heeft zij in de afgelopen jaren de relevé omarmd als een van haar handelsmerken. Voor wie dit klinkt als abracadabra: een relevé is een hoed met een opgeslagen rand aan de voorzijde en een neerwaartse rand aan de achterzijde. 

In Máxima’s hoedenkamer is het model inmiddels in meer dan 25 kleuren te vinden. Van smaragdgroen tot sober zwart en felrood. En hoewel het model in de basis steeds weer hetzelfde is, weet Máxima mij toch elke keer weer te verrassen met haar hoeden. Zo combineerde ze in maart 2018 een fuchsia jurk (van Natan) met een bordeauxrood relevé. Een bijzondere kleurencombinatie, die mijns inziens verrassend goed uitpakte. 

1. Dé diamant

Maxima_Look_1.jpg

Bij een goede look draait het natuurlijk in de eerste plaats om mooie kleding, maar de rol van accessoires mag zeker niet onderschat worden. Juwelen, hoeden en tassen kunnen een geslaagde outfit vrij eenvoudig naar een nóg hoger level tillen. Dat bleek ook wel tijdens het staatsbanket in Buckingham Palace. Voor het historische moment bestelde koningin Máxima bij Jan Taminiau een nieuwe japon, die qua kleur perfect aansloot bij haar juwelenkeuze. De lichtblauwe kleur van de Stuartdiamant kwam namelijk subtiel terug in de halslijn en het rokgedeelte van de jurk. Juwelen en kleding vormden zo een prachtig geheel, zonder storend te strijden om de aandacht. 

Passend bij de verfijnde stijl van de ontwerper kregen we bij de jurk ook nog degradé borduurwerk en een mooi kleurverloop te zien. En alsof dat nog niet genoeg is, getuigt de transparante cape ook nog van het vakmanschap van Taminiau. Een strapless japon smeekt immers om een collier, maar door de geborduurde halslijn van de cape kan alle aandacht nu uitgaan naar dé diamant.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--