Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Dit zijn de nieuwe staatsieportretten van Filip en Mathilde

15 november 2018 · Leestijd 2 min

Ter gelegenheid van Koningsdag trakteert het Belgische hof donderdag op vier nieuwe officiële foto's van koning Filip en koningin Mathilde. Het feest ter ere van de koning bestaat vooral uit ceremoniële activiteiten.

Voor de staatsieportretten haalde koningin Mathilde haar roze galajurk van Armani uit de kast. Mathilde droeg deze jurk al eerder. In 2015 nam ze de japon mee naar Denemarken voor het feest ter gelegenheid van de 75e verjaardag van koningin Margrethe. Vier jaar eerder droeg Mathilde de jurk tijdens het huwelijksfeest van prins Albert en prinses Charlène van Monaco.

Diadeem
Koningin Mathilde draagt op de nieuwe foto's het diadeem der Negen Provinciën. Dit diadeem droeg ze ook op de vorige officiële portretten, die in 2013 werden vrijgegeven. Mathilde draagt niet alleen de bandeau, maar ook de ruitmotieven. Ook tijdens het staatsbezoek aan Nederland in 2016 droeg Mathilde het diadeem in vol ornaat.

Lees verder onder de foto's.

Te Deum

Koningsdag valt in België altijd op 15 november. De dag begint 's ochtends traditiegetrouw met een dankdienst, een zogeheten Te Deum, in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Volgens traditie is de regerende koning Filip niet bij het feest waar hij zelf wordt geëerd, en ook koningin Mathilde is er volgens datzelfde gebruik niet bij.

Koning Albert woonde het Te Deum wel bij. Hij was in gezelschap van prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz, prins Laurent en zijn vrouw prinses Claire. Voor koning Albert was het zijn eerste publieke verschijning sinds de nieuwe ontwikkelingen in de zaak-Boël. De 84-jarige Albert kwam zonder zijn vrouw Paola, die in september werd getroffen door een herseninfarct, naar de dankviering.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--