Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Drukke dag voor Beatrix op Saba

13 december 2019 · Leestijd 3 min

‘Welkom thuis’, met die woorden werd prinses Beatrix donderdag verwelkomd op Saba, de Caribische 'Unspoiled Queen' van het Koninkrijk. De eilandbewoners hebben uitgekeken naar de terugkeer van de ‘koningin’, zoals Beatrix nog altijd wordt beschouwd. 

Beatrix-Saba-2.jpg

Het was nog wel even spannend of Beatrix van Sint Maarten naar Saba kon vliegen vanwege het slechte weer. Het vliegveld is niet onder alle weersomstandigheden open en de vlucht van de prinses liep daardoor ook vertraging op. "Jullie hebben zeker lang moeten wachten", zei ze tegen de schoolkinderen die een kleine act opvoerden. 

Lees verder onder de foto. 

Beatrix kwam goed voorbereid op Saba aan, compleet met regenponcho en nordic-walkingstokken wandelde ze over het natte pad Mary's Point Trail om het informatiebord te onthullen. 

Lees verder onder de foto's. 

Nederzetting

Beatrix-Saba-4.jpg

De prinses luisterde met grote interesse naar de verhalen achter het pad, dat voerde naar een historische zeventiende-eeuwse nederzetting die in 1934 moest worden verlaten. Beatrix vertelde over haar eigen ervaringen op Saba, waar ze lang geleden met echtgenoot prins Claus, Mount Scenery beklom. Ze was niet verrast te horen dat vaak sprake was van piraten of drugs. "Vertel maar niks meer", lachte ze.

Daarna bezocht het gezelschap Fort Bay, de huidige vissershaven. Daar heeft de prinses met belangstelling geluisterd naar de plannen voor een orkaanbestendige haven op Saba. Ze beloofde haar zoon koning Willem-Alexander aan te sporen de nieuwe haven te komen openen. Dat duurt overigens nog wel even, want vooralsnog bestaat de haven alleen op papier.

Lees verder onder de foto.

Haven

ANP-403243914.jpg

Beatrix kreeg tekst en uitleg van vissers over de visstand rond Saba en het duurzaam bevissen van de Caribische zee. Een aangeboden kreeft nam ze niet aan. "Die houd ik niet vast", lachte ze naar de visser. 

Lees verder onder de foto. 

Naald en draad

Beatrix-Saba-5.jpg

De prinses kan voor veel worden gevraagd, maar kantklossen en naaldwerk horen daar niet bij. Beatrix kon het tijdens de wekelijkse bijeenkomst van 'Saba Lace' niet vaak genoeg benadrukken.  

De oud-vorstin vertelde dat ze al moeite heeft om een draad door het oog van de naald te krijgen. Ze stak daarom haar bewondering niet onder stoelen of banken, ze waardeert het werk van Sabaanse vrouwen enorm. 

Lees verder onder de foto. 

Beatrix-Saba-6.jpg

Daarna ging de prinses mee naar een uitzichtpunt, zo had ze beter zicht over heel Saba. Vervolgens bekeek ze ook nog een landbouwproject. Dat is voor Saba heel belangrijk omdat in feite alle groente moet worden ingevoerd. Het eiland probeert nu zelf groente te verbouwen. 

Vlak voor vertrek nam Beatrix ook nog de tijd om een zonnepark te bekijken, dat wordt nu omgebouwd om het orkaanbestendig te maken. 

Lees verder onder de foto. 

Vertrek

Op het nabijgelegen vliegveld hadden zich tientallen Sabanen verzameld om afscheid te nemen van haar. Prinses Beatrix heeft een geweldige dag gehad op Saba. Dat zei ze aan het einde van haar eendaagse bezoek.  

De prinses vloog terug naar Sint Maarten, waar ze de nacht doorbrengt om vervolgens vrijdag een bezoek te brengen aan Sint Eustatius. 

Bron: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--