Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Noorse koningin Sonja viert feestelijk weekend in Amerika

17 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Sonja van Noorwegen was zondag aanwezig bij de honderdste verjaardag van de Noorse kerk in de Amerikaanse staat Minnesota. Het Noorse hof deelde maandag een verslag van de feestelijkheden in Minneapolis, waar de kerk gevestigd is.

In 1922 werd de kerk opgericht door de Noorse Lutherse Kerk van Amerika. De kerk is een van de twee kerken in de VS die nog steeds een liturgie in het Noors hebben, aldus het hof. In Minneapolis wonen meer mensen van Noorse afkomst dan in elk ander gebied van de Verenigde Staten.

Tijdens de viering zong het lokale kerkkoor liederen en was de Noorse bisschop Olav Fykse Tveit gastspreker. Na de dienst was er koffie en gaf Sonja een toespraak. Volgens de koningin kon de Noorstalige kerk "bijdragen aan het opbouwen van lokale gemeenschappen en het in stand houden van culturele tradities en de Noorse taal".

Lees verder onder de foto's.

Koningin-Sonja-bezoek-Minnesota-2
Koningin-Sonja-bezoek-Minnesota-1
Koningin-Sonja-bezoek-Minnesota-3

Afgelopen vrijdag, op de eerste dag van haar meerdaagse reis, ging koningin Sonja naar het St. Olaf College, opgericht door Noorse immigranten in 1874. De universiteit heeft haar nauwe banden met Noorwegen behouden en doceert onder meer Noorse cultuur, geschiedenis en taal.

De Noorse koningin bracht voor de vierde keer in haar leven een bezoek aan St. Olaf. Dat deed zij eerder samen met haar echtgenoot koning Harald, in 2011 en 1995. In 1978 bracht Sonja, toen nog kroonprinses van Noorwegen, een bezoek aan de Amerikaanse plaats.

Benieuwd wat koningin Sonja zaterdag heeft gedaan? Lees verder onder de foto's.

Koningin-Sonja-St-Olaf-college
Koningin-Sonja-St-Olaf-college-1

Op zaterdag stond er voor koningin Sonja een feestelijke opening op het programma. In Minneapolis woonde ze de openingsceremonie van het nieuwe Norway House bij. Het complex wordt een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in Noorwegen en de Noorse cultuur.

Koningin-Sonja-opening-Norway-House-2
Koningin-Sonja-opening-Norway-House

ANP / Foto's: Det kongelige hoff

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--