Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Speciaal vader-dochter moment voor Filip en Elisabeth

25 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Koning Filip moedigt zijn oudste dochter aan haar vleugels uit te slaan. Dat zei de koning van België in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis te Brussel. Daar werd vrijdagochtend de 18e verjaardag van prinses Elisabeth gevierd. "Wees gelukkig. Ik wens het je, wij allen samen, wensen het je van ganser harte toe", sprak de koning de troonopvolger in drie talen toe.

"Lieve Elisabeth, vandaag word je 18 en we zijn zeer gelukkig om die belangrijke stap in je leven hier samen met jou te vieren", begon Filip zijn toespraak in het Nederlands. Vervolgens prees de koning de generatie van zijn dochter, die "een scherp inzicht in de maatschappelijke vraagstukken, de klimaat- en milieukwesties waar we voor staan" heeft. "Jullie streven naar een rechtvaardiger, billijker en meer solidaire maatschappij. Jullie beseffen maar al te goed dat we anders zullen moeten leven."

Vrij zijn

Filip gaf ook aan dat zijn dochter, "zoals alle jongeren", naar vrijheid verlangt. "Vrij zijn, op je eigen benen staan en ook je verantwoordelijkheid nemen. Je openstellen voor de ander, voor het onverwachte, voor het onbekende. Het is geloven in jezelf, maar ook: je beperkingen aanvaarden en je fouten erkennen. Vrij zijn, dat is je leven omarmen en richting geven."

"Je mama en ik zijn heel blij dat je onze dochter bent", vervolgde Filip in het Frans. "We zijn trots op jou, op hoe je in het leven staat. Wees niet bang voluit voor het leven te gaan, de uitdagingen aan te gaan. Die bieden zoveel kansen om jezelf en anderen beter te leren kennen. Je hebt zoveel uitstraling, zoveel kwaliteiten. Ik weet zeker dat je de mensen rondom jou geluk zult brengen."

Lees verder onder de foto's.

De viering werd bijgewoond door vrijwel de voltallige Belgische koninklijke familie, regeringsvertegenwoordigers en mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de prinses, zoals een aantal van haar docenten. Onder de genodigden waren ook tachtig jongeren die net als Elisabeth dit jaar hun achttiende verjaardag vieren.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst waren er verschillende optredens. Zo dansten leerlingen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen en zong de Belgische zangeres Blanche, bekend van het Eurovisiesongfestival, twee liedjes.

Leopoldsorde

Tijdens de plechtigheid kreeg Elisabeth een speciale eer toebedeeld. De jarige prinses is onderscheiden met het Grootlint in de Leopoldsorde. Ze kreeg een van de versierselen opgespeld door haar vader, koning Filip. Het grote lint dat bij de hoogste Belgische orde hoort, kreeg Elisabeth nog niet omgehangen.

"De Leopoldsorde die ik je zo meteen zal overhandigen is een nationale orde die door onze voorvader Leopold I in het leven is geroepen", sprak Filip zijn dochter toe. "Die onderscheiding maakt daarom ook deel uit van onze familiegeschiedenis. Ze staat symbool voor de waardigheid van ons land en van onze familie. Ik hoop dat je dit zult zien als een aanmoediging en een teken van vertrouwen."

Lees verder onder de foto's.

Cadeau

Een verjaardag gaat natuurlijk gepaard met cadeaus en de Belgische regering heeft behoorlijk uitgepakt voor Elizabeth. De troonopvolgster 'krijgt' van hen een windmolenpark.

Een nieuw park in de Noordzee krijgt de naam Prinses Elisabeth Windmolenzone. "Van harte proficiat aan prinses Elisabeth", tweette premier Charles Michel voordat hij naar het paleis ging voor het feest in de Troonzaal. In hetzelfde bericht onthulde hij het cadeau van de regering.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het cadeau van de regering is symbolisch, legt minister Philippe De Backer uit. De investering in windmolens is een investering in de toekomst. Net als Elisabeth als troonopvolgster de toekomst van het land belichaamt.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--