Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frederik en Mary bij kerkdienst en kranslegging voor Deense militairen

6 september 2021 · Leestijd 2 min

Kroonprins Frederik van Denemarken en zijn vrouw Mary hebben zondag kransen gelegd voor militairen die sinds 1948 hebben deelgenomen aan internationale missies. Dat deed het kroonprinselijk paar bij het cultureel-historisch monument Kastellet. Daar is sinds 2011 een speciaal monument voor militairen.

Na de kranslegging waren er toespraken en werd het volkslied gezongen. Naast Frederik en Mary waren ook de Deense premier Mette Frederiksen, minister van Defensie Trine Bramsen en de voorzitter van het Deense parlement bij de kranslegging aanwezig.

Er was ook een herdenkingsdienst in Holmens Kirke, een kerk in Kopenhagen. Vooral de dienst voor de militairen die het leven lieten tijdens missies in het buitenland maakt ieder jaar grote indruk op Mary en Frederik, de nabestaanden en alle andere deelnemers in de kerk.

De kranslegging en de kerkdienst worden sinds 2009 gehouden op 5 september. Het is dan in Denemarken 'flagdag for Danmarks udsendte', de dag waarop in het land gevlagd wordt voor Deense militairen die op missie zijn of werden gestuurd. De dag doet denken aan Veteranendag, de dag waarop Nederland de militairen eert.

Lees verder onder de foto's

Voor kroonprinses Mary van Denemarken stond er zondagavond nog wat anders op het programma. Ze heeft de onderzoeksprijzen van de Carlsberg Foundation uitgereikt. De prijsuitreiking vond plaats in het museum Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen.

Psycholoog Dorthe Berntsen ontving de prijs voor haar onderzoek naar het menselijk vermogen om ervaringen uit het persoonlijke verleden te herinneren. Evolutionair geneticus Eske Willerslev ontving de prijs voor zijn jarenlange onderzoek naar planten, dieren, micro-organismen en mensen uit het verleden.

Bij de onderzoeksprijs van de Carlsberg Foundation hoort een bedrag van 1 miljoen Deense kronen (ongeveer 135.000 euro). Een kwart daarvan mag de onderzoeker zelf houden, de rest wordt gebruikt voor onderzoeken.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--