Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frederik X bezoekt Polen op zijn eerste buitenlandse reis als koning

31 januari 2024 · Leestijd 2 min

De Deense koning Frederik is op zijn eerste buitenlandse reis sinds hij koning is van Denemarken. Hij leidt van 31 januari tot en met 2 februari een handelsmissie naar Polen. Frederik bezoekt met een paar ministers de steden Warschau en Szczecin.

Koning Frederik breekt met dit bezoek gelijk met een Deense traditie. Nieuwe Deense vorsten bezoeken normaal gesproken namelijk eerst buurlanden Noorwegen en Zweden. Vermoedelijk waren de voorbereidingen voor het bezoek aan Polen al in volle gang nog voordat koningin Margrethe haar aftreden bekendmaakte.

De eerste dag van het bezoek aan Polen

Koning Frederik is drie dagen in Polen en werkt een vol programma af, waarbij de focus ligt op energie-efficiëntie, klimaatvriendelijke landbouw en biogas. Op de eerste dag van het programma bezoekt Frederik het historisch museum van Warschau, waarna er een officiële welkomstceremonie plaatsvindt op het presidentiële paleis. Na een lunch op datzelfde paleis bezoekt koning Frederik de Tombe van de Onbekende Soldaat, een gedenkplaats voor Poolse soldaten die omkwamen voor hun land. In de middag is er een ronde tafel discussie over energie-efficiëntie en biogas en de eerste dag wordt afgesloten met een diner.

Lees verder onder de foto's.

Frederik Polen
De Deense minister van Buitenlandse Zaken, koning Frederik, president Andrzej Duda van Polen en de Poolse staatssecretaris op het presidentiële paleis in Warschau.
Frederik en Poolse president
Koning Frederik van Denemarken schudt handen met Andrzej Duda, de president van Polen.
Frederik Polen
Koning Frederik speecht tijdens een bezoek aan het nationaal historisch museum van Polen.

Kroonprins Christian is regent

De afwezigheid van koning Frederik in Denemarken betekent dat zijn zoon kroonprins Christian automatisch voor de eerste keer regent is. In Denemarken wordt altijd een vervanger aangewezen als het staatshoofd in het buitenland is. De 18-jarige Christian kan nu een aantal taken van zijn vader overnemen als dat nodig is. Het gaat bijvoorbeeld om het goedkeuren van een wetsvoorstel.

Willem-Alexanders eerste buitenlandse bezoek

Leuk om te weten: ook koning Willem-Alexanders eerste bezoek aan het buitenland als koning was aan Polen. Hij bezocht dat land in 2014 samen met koningin Máxima.

Staatsbezoek Polen
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Poolse president Bronislaw Komorowski tijdens de kranslegging bij het Graf Onbekende Soldaat (2014).

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--