Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frederiksborg: een prachtig Deens kasteel met gouden kamers

3 februari 2024 · Leestijd 3 min

Een gouden kapel, prachtige tuinen en plafonds vol versieringen. Frederiksborg heeft het allemaal en nog veel meer. In dit artikel zie je het Deense kasteel dat een uur van Kopenhagen ligt van binnen.

Nog voordat je het kasteel binnenstapt, zie je al hoe indrukwekkend het is. Op het plein staat een prachtige fontein, maar de binnenkant is nóg mooier dan de buitenkant van Frederiksborg.

Lees verder onder de foto.

Frederiksborg
Een fontein op een plein buiten Frederiksborg.

Koninklijk ontvangst

Koning Christian IV liet het kasteel aan het begin van de 17e eeuw bouwen om zijn macht te laten zien. En dat is ook te zien in de audiëntiezaal. De kamer heeft een koepel, is versierd met kleine engeltjes en meerdere schilderingen. Een leuk detail, in de hoek van de ruimte staat een stoel die de koning van deze zaal naar zijn privévertrekken op een andere verdieping kon brengen.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In 1859 brak er brand uit in Frederiksborg. Een groot gedeelte van het interieur van het kasteel werd in de as gelegd. Slechts de audiëntiezaal en een andere ruimte overleefden de vlammen.

Lees ook over: Dromerig Engels landhuis: Chatsworth House

Pompeuze slaapkamer

Bij een kasteel hoort natuurlijk ook een slaapkamer. Dit is niet zomaar een slaapkamer, want deze ruimte hangt vol met wandtapijten en in het midden van de zaal staat een groot groen bed met gordijnen.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Spectaculaire hal

Deze hal is met recht koninklijk te noemen. Het is versierd met goud en aan het plafond hangen grote kroonluchters. Helaas is de zaal die koning Christian IV liet bouwen verwoest door de brand in de 19e eeuw, maar de zaal zoals we die nu zien, is een replica van het origineel. Aan de muren hangen portretten van verschillende Deense royals, maar ook koningin Margrethe, koning Frederik en kroonprins Christian hebben een plekje op de wand.

Lees verder onder de foto.

dalila-moreira-NjyiWYBSX24-unsplash

Gouden kapel

Maar dit is niet de enige gouden ruimte van Frederiksborg, want er is een prachtige kapel vol versieringen. Net als de audiëntiezaal bereikte de brand niet de kapel waardoor de ornamenten vrijwel ongeschonden bleven. Naast dat deze ruimte erg mooi is, heeft het ook een rijke geschiedenis. In de tijd dat Denemarken absolute monarchen had (1660-1848), werden de vorsten van het land in deze kapel gezalfd.

Lees verder onder de foto.

joyce-wu-Ms1E5riGDTg-unsplash
De kapel in Frederiksborg.

Prins Joachim, de broer van koning Frederik, vindt de kapel van het kasteel blijkbaar ook erg mooi. In 1995 stapten hij en zijn eerste vrouw, Alexandra Manley, hier namelijk in het huwelijksbootje.

Lees verder onder de foto.

Huwelijk Joachim
Joachim en Alexandra geven elkaar in de kapel van Frederiksborg hun jawoord.

Baroktuin

Naast een kasteel zijn er ook tuinen. In 1720 werd een baroktuin aangelegd met kaarsrechte heggen die het geheel symmetrisch maken. In de tuin zijn naast heggen verschillende monogrammen van een aantal vorsten, waaronder koningin Margrethe, te zien.

Frederiksborg tuin
De baroktuin van Frederiksborg.
Frederiksborg tuin

Foto's: ANP/Unsplash/Pixabay

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--