Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gaan we de koning en zijn gezin tóch zien op Koningsdag?

22 april 2020 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft deze dagen alle tijd om met zijn gezin te bedenken hoe ze zich maandag op de 'Koningsdagthuis' toch even kunnen laten zien. Op sociale media van de bevriende Zweedse en Deense koningshuizen hebben de Oranjes inspiratie kunnen opdoen. Sterker nog: koning Willem-Alexander en koningin Máxima werkten maar al te graag mee aan een bijzondere video-productie ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van koningin Margrethe vorige week donderdag.

Koninklijk_gezin_Koningsdag_2019.jpg

In verschillende media is de verwachting uitgesproken dat de koning van zich laat horen. Willem-Alexander heeft in het verleden ook al laten zien uit de voeten te kunnen met camera en mobiele telefoon, al waren niet alle professionals even tevreden met zijn iPhone opnamen van zijn voor de eerste keer naar het gymnasium fietsende dochters. Maar die kunnen dit keer assisteren. Met sociale media hebben ze als gebruikers al de nodige ervaring, al worden de resultaten dan niet met een groot publiek gedeeld. Ook Máxima is niet onbekend met video-opnamen, want die gebruikt ze vaak voor het VN-werk.

Het koninklijk gezin maakte er de laatste jaren een gewoonte van om voor vertrek naar de plaats waar Koningsdag werd gevierd een foto te plaatsen op Instagram. Dat kan dit jaar, nu ze thuis moeten blijven, ook een zelfgemaakt filmpje zijn waarin iedereen even aan het woord komt. De familie kan door de tuin van Huis ten Bosch wandelen, en vertellen hoe het is om niet naar Maastricht te kunnen gaan.

Lees verder onder de foto.

Beleving

De Deense koningin Margrethe, peettante van Willem-Alexander, moest vorige week ook thuisblijven op haar feestdag. De Deense televisie werd echter toegelaten tot Fredensborg Slott om opnamen te maken toen de jarige vorstin naar de rechtstreekse uitzending keek van de spontane zanghulde die ter ere van haar in Denemarken, Groenland en de Faeröer werd gehouden. Dat is ook een mogelijkheid voor de Oranjes: het publiek laten meekijken naar de beleving van 'Koningsdagthuis'.

Margrethe hield aan het einde van de dag ook een niet van tevoren aangekondigde toespraak. Dat is eveneens een goed voorbeeld voor Willem-Alexander, om iedereen weer een hart onder de riem te steken. De Rijksvoorlichtingsdienst kon woensdag desgevraagd niet zeggen in welke richting er op paleis Huis ten Bosch werd gedacht.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--