Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen staatsbegrafenis voor prins Philip

9 april 2021 · Leestijd 2 min

De uitvaart van de Britse prins Philip (99) wordt zoals verwacht klein gehouden. Er komt geen staatsbegrafenis en het publiek krijgt vanwege de coronacrisis ook geen gelegenheid om afscheid te nemen van de vrijdag overleden echtgenoot van koningin Elizabeth. Dat heeft het College of Arms bekendgemaakt.

Het College of Arms gaat normaal gesproken over de planning van staatsbegrafenissen en andere ceremoniële gelegenheden. Dat prins Philip geen staatsbegrafenis zou krijgen, was al te verwachten omdat hij die wens volgens Britse media al meermaals zou hebben uitgesproken. Hij zou daar zelf geen behoefte aan hebben gehad.

De prins, die in 2017 een stap terug deed binnen het Britse koningshuis en sindsdien een teruggetrokken bestaan leefde, wilde ook niet worden opgebaard in Westminster Hall. De overleden echtgenoot van koningin Elizabeth zal worden opgebaard op Windsor Castle.

Uitvaart zonder publiek

De uitvaart vindt plaats in St. George's Chapel op Windsor Castle. Dit is in lijn met Philips eigen wensen. Details over de begrafenis worden op een later moment door Buckingham Palace bekendgemaakt. De draaiboeken voor het afscheid zijn aangepast vanwege de coronapandemie. Publiek wordt verzocht weg te blijven van alle bijeenkomsten die onderdeel uitmaken van de ceremonie.

De laatste keer dat een lid van het Britse koningshuis een staatsbegrafenis kreeg was precies 19 jaar geleden in 2002. Dat was toen de moeder van koningin Elizabeth op 101-jarige leeftijd overleed. Zeker 200.000 mensen kwamen toen afscheid nemen in de hal van Westminster.

Prins Harry

Volgens een Britse koninklijke bron is prins Harry van plan het vliegtuig naar Engeland te pakken voor de begrafenis van zijn opa Philip. Het is niet duidelijk of Harry's zwangere vrouw Meghan ook meekomt.

Harry zou de begrafenis in ieder geval niet willen missen. "Harry was enorm hecht met zijn opa", vertelde de bron aan de New York Post. "Hij is er sowieso bij, hoe moeilijk de relatie van hem en Meghan met de familie ook is."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--