Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Glitter, glamour en society in Spanje: het Huis Alba

27 juni 2021 · Leestijd 4 min

Koning Felipe en koningin Letizia, die ken je vast wel. Maar wist je dat er nog veel meer aristocratie in Spanje is? Kijk en geniet mee van de hertogen en hertoginnen van Alba.

Madrid, 22 mei 2021. Op de trappen van het Palacio de Liria in Madrid staan een prachtige bruid en bruidegom: de graaf van Osorno, oftewel Carlos Fitz-James Stuart y Solis en Belén Corsini. Het lijken net een prins en prinses. Dat zijn ze niet, maar ze komen wel uit een zeer vooraanstaande en oude adellijke Spaanse familie, namelijk het huis Alba. 

De graaf en zijn kersverse echtgenote zijn de broer en schoonzus van de huidige hertog van Huescar, de titel die wordt gegeven aan de troonopvolger van Het huis Alba. De huidige hertog is Carlos Fitz-James Stuart y Martínes de Irugo. Hij is de 19e hertog van Alba. Zijn zoon, de troonopvolger dus, Fernando Fitz-James Stuart y Solis, trouwde in 2018 met een andere Spaanse schone genaamd Sofia Palazuelo (1992). In oktober vorig jaar kreeg het stel een dochtertje, Rosario. Let goed op het verschil, want de broers én hun echtgenotes lijken erg op elkaar.

Op het huwelijk in mei is ook koningin Sofia van Spanje aanwezig: de band tussen het huis Alba en het Spaanse koningshuis is vanouds al heel hecht. Eeuwen terug waren voorouders van koning Juan Carlos bijvoorbeeld al peetouders van telgen van het huis Alba. Straks meer over de geschiedenis van dit oude adellijke geslacht. Maar bekijk eerst eens deze fantastische foto’s van de bruiloften van deze broers!

Huwelijk Carlos en Belén - 22 mei 2021

Huwelijk Fernando en Sofia - 6 oktober 2018

Eeuwenoud geslacht

De geschiedenis van het Huis Alba loopt al terug tot de vijftiende eeuw. Er is een hertog van Alba die je ongetwijfeld kent: dé hertog van Alva uit de Tachtigjarige Oorlog. Oftewel: Fernando Álvarez de Toledo, bijgenaamd de 'IJzeren Hertog' die door koning Filips II naar de Nederlanden werd gestuurd om ten tijde van de Beeldenstorm orde op zaken te stellen. In de geschiedschrijving wordt namelijk zowel Alba als Alva gebruikt. 

De titel werd als eerste gedragen door het huis Toledo. García Álvarez de Toledo kreeg deze van koning Hendrik van Castilië (1425-1474).

Maar waar komt dan de naam Fitz-James Stuart vandaan? Dat heeft alles te maken met de dertiende hertogin van Alba. Dit was Maria Pilar Teresa Cayetana de Silva y Álvarez de Toledo (1762-1802). Zij was enig kind, en toen in 1796 haar man overleed waren er geen kinderen geboren. Toen zij zelf overleed kwam het geslacht in handen van het Huis Fitz-James Stuart. Dit zijn de afstammelingen van de hertog van Berwick, een titel die in 1687 gecreeërd werd door de koning Jacobus II voor zijn onwettige zoon James Fitz-James. De vader van deze James werd verdreven uit Engeland, en daarom werd zijn titel ontnomen. Maar in Spanje en Frankrijk werd de titel wél erkend. Zo kwam de titel in Spanje terecht.

Meeste titels ooit

Een andere excentriek lid van dit koningshuis is de vorige hertogin van Alba: Cayetana Fitz-James Stuart (1926-2014). Cayetana mocht zichzelf de derde vrouw noemen die de titel hertogin van Alba droeg, en ze was altijd onderwerp van gesprek in de Spaanse roddelbladen. Cayetana trouwde maar liefst drie keer. Haar derde huwelijk zorgde voor een schandaal. Cayetana's kinderen wilden niet dat ze met de 25 jaar jongere Alfonso Díez Carabantes zou trouwen omdat ze bang waren dat hij alleen met haar samen wilde zijn vanwege haar vermogen.  Ze probeerden het drie jaar lang tegen te houden, totdat Cayetana besloot om in haar testament te laten vastleggen dat haar gehele erfenis naar haar familie zou gaan. Koning Juan Carlos sprak zich in 2008 uit tegen het huwelijk, maar zou in 2011 toch zijn invloedrijke toestemming hebben gegeven.

Cayatana was bekend in societykringen. Beroemdheden als Jackie Kennedy en Audrey Hepburn verbleven bij haar in Spanje. Ze was ook recordhouder wat betreft haar titels: 5 keer als hertogin, 18 keer markiezin, 18 keer gravin, en dat is nog lang niet alles.

Wie weet wat voor prachtige plaatjes we in het vervolg van nieuwe huwelijken kunnen verwachten. Dan houden we je zeker op de hoogte!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--