Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gravin Alexandra neemt afstand van Deens koningshuis

1 juni 2020 · Leestijd 2 min

Gravin Alexandra bereidt zich voor op een nieuwe fase in haar leven, zonder koninklijke toelage en buiten de schijnwerpers. Dat heeft de moeder van de Deense prinsen Nikolai en Felix en ex-vrouw van prins Joachim gezegd in een interview waarin ze alvast vooruitkeek naar de veranderingen.

"Het is duidelijk dat ik verder moet met mijn leven. Ik geloof erin dat wanneer één deur zich sluit, het belangrijk is nieuwe deuren te openen", aldus Alexandra (55), gravin van Frederiksborg. "Maar het is een beetje moeilijk om nieuwe deuren te openen, als je de oude ook open houdt."

Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat de in Hongkong geboren Alexandra Manley trouwde met de jongste zoon van de Deense koningin Margrethe. Het huwelijk, waaruit twee zoons werden geboren, hield echter geen stand en in 2005 werd de echtscheiding uitgesproken. Prinses Alexandra, die de zorg voor de kinderen op zich nam, behield voor de rest van haar leven recht op een toelage van de staat, ook als ze zou hertrouwen.

Eigen weg

Dat laatste deed ze in 2007 met Martin Jørgensen. Daardoor verloor ze wel haar titel van prinses, maar ze bleef gravin van Frederiksborg. Alexandra's tweede huwelijk strandde na 8,5 jaar eveneens. De verhouding met de koninklijke familie bleef goed en Alexandra bleef ook na de echtscheiding beschermvrouw van een aantal instellingen en goede doelen.

Pas de laatste jaren is ze die aan het afbouwen en opgeven. In 2017 liet ze weten van haar toelage te zullen afzien op het moment dat jongste zoon prins Felix meerderjarig wordt. Dat is op 22 juli. Vanaf dat moment gaat ze haar eigen weg. Alexandra heeft al een baan aangeboden gekregen bij Bang & Olufsen. "Het is tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en verder afstand te nemen", aldus de gravin.

Bron: ANP / Foto: Kongehuset.dk

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--