Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groothertog Henri herdenkt bevrijding Luxemburg

11 september 2019 · Leestijd 2 min

De Luxemburgse groothertog Henri heeft dinsdag deelgenomen aan de plechtige herdenking van de bevrijding van Luxemburg, precies 75 jaar geleden op 10 september 1944. Destijds was de Tweede Wereldoorlog voor het groothertogdom nog niet voorbij - de laatste Duitse troepen vertrokken pas in februari 1945 - maar die datum wordt aangehouden als bevrijdingsdag.

Groothertog Henri legde op de zogenoemde 'Kanounenhiwwel' in Luxemburg-stad een krans bij de eeuwige vlam van het nationaal verzetsmonument. De groothertog werd bij de plechtigheid vergezeld door premier Xavier Bettel, parlementsvoorzitter Fernand Etgen en burgemeester Lydie Polfer van Luxemburg-stad.

De 'Kanonnenheuvel' is ook de plek waar bij staatsbezoeken buitenlandse staatshoofden de Luxemburgse oorlogsslachtoffers herdenken. Zo waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima daar vorig jaar mei om een krans te leggen en veteranen te ontmoeten.

De herdenking werd vervolgd in het stadhuis van Luxemburg, waar zowel de premier als de burgemeester een toespraak hield. Opvallend was dat groothertogin Maria Teresa niet aan de plechtigheden deelnam.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--